Fúziós, hagymás sütőtökragu

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Húsmentes fogások

hagymas-sutotokragu

Több értelemben is sikeres ízkísérletként készült ez a fogás. Sikeres már azért is, mert egyszer sikerült megmenteni egy darab tököt. Az eddigiek rendre szuicid szándékkal bemasíroztak a sütőbe, és rég megsültek, mire valamelyikünk a homlokára csapott, hogy már megint nem főzünk belőle. Most elérkezett a nagy nap, elkészült a munkahelyi ebéd, ami dobozban fog útra kelni.

30 dkg sütőtök
2 fej fehér héjú hagyma
ujjnyi gyömbér
3 gerezd fokhagyma
mogyoróolaj
2 ek méz
só, bors, csípős taco fűszerkeverék, balzsamecet, erőspista

Hámozzuk meg a tököt és a húsát vágjuk falatnyi darabkákra. A hagymát vágjuk gerezdekre, a gyömbért gyufavastagságú pálcikákra.

A serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, azért mogyoróolajat, mert azt nagyon forróra lehet melegíteni anélkül, hogy megégne. Pár pillanat alatt karamellizáljuk meg rajta a mézet, majd dobjuk rá a hagymát és a gyömbért. Két perc pirítás után mehet bele a tök is, amit locsoljunk meg a balzsamecettel. Továbbra is nagy lángon, de fedő alatt pároljuk, meg- megkeverve. Ha nagyon oda akarna égni, pici vizet vagy tejet tölthetünk alá.

Amikor a tök sem betonkemény már, szórjuk rá a fűszereket, nyomjuk bele a fokhagymát. Addig pároljuk, amíg a tök már rágható, de inkább roppanós, mint kenődős. A zöldségeket bevonja a pirított mézes, fűszeres olaj. A taco fűszerről annyi tudható, hogy piros por. Fólia zacskóba kimérve kaptuk egy kedves levelezőtársunktól, Kaliforniából. Bár csípősnek mondta, nem kell tőle világgá szaladni, elfért az egzotikus ízek mellett még egy kis hazai csípősség is.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos