Szilvacsatni fügével
Joggal vált népszerűvé az indiai konyháról világgá ment csípős-édes lekvárféle. A sok fűszertől nagyon gazdag ízű, a csípősségét mindenki saját ízlése szerint állíthatja be.
A recepthez képest most egyszerűbben készült, hiszen épp szilvadzsemet főztem be, abból vettem le a valamennyit a fűszeres változathoz.
0,5 kg kimagozott szilva
1 koszorú füge
10 dkg barna mazsola
10 dkg aranymazsola
2 kávéskanál római kömény
2-3 babérlevél
2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál bors
1 kávéskanál garam masala fűszerkeverék vagy
1 kávéskanál curry fűszerkeverék
1 kávéskanál fahéj
15-20 dkg cukor
kevés ghi vagy olaj
A szilvát magozzuk ki és ha nagyon nagyok, vágjuk kisebbre. A fügét áztassuk be egy éjszakára, ha nagyon száraz, majd szedjük le a kocsányát és vágjuk kisebb darabokra.
Közepes lángon kezdjük a megadott sorrend szerint pirítani a fűszereket. Ha őrölt fűszereink vannak, azokat épp csak át kell forgatni a forró zsiradékon, az egészeket kicsit pirítani is kell. A fahéjat már ne pirítsuk.
Tegyük rá a gyümölcsöket, mazsolát, egy csipet sót és csendesen forraljuk fel. Pici lángon, csendesen gyöngyözve főzzük, időnként keverjük meg. Amikor a füge héja is puha, adjuk hozzá a cukrot, kevergetve forraljuk fel, majd töltsük tisztára mosott, apró üvegekbe.
Nem csak húsokhoz, sültekhez kínálhatjuk, de fűszeres lekvárként akár megvajazott barna kenyérrel is.
Tipp: A megtöltött üvegeket pár percre fejre állítva, majd száraz dunsztban kihűtve ugyanúgy sokáig eláll, mint egy lekvár.
A recept első közlésként a Kifőztük receptújság augusztusi számában jelent meg.