Narancsos gesztenyeleves – laktózmentes
Remek ünnepi leves, amiből érdemes “próbafőzést” végezni – biztos senki se fog panaszkodni az ismétléskor.
25 dkg gesztenyepüré
1 nagy vagy 2 kisebb narancs
méz vagy cukor, ízlés szerint
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamom
szükség szerint 1 evőkanál keményítő
Vékonyan, a fehér része nélkül, hámozzuk le a narancs héját. A leghosszabb darabokat vágjuk egész keskeny csíkokra. Ha van olyan hámozónk, amivel ilyen díszítő csíkokat vághatunk, használjuk azt. A csíkokat tegyük félre a díszítéshez.
A többi narancshéjat egy deci vízzel és a mézzel vagy cukorral melegítsük forrásig és tartsuk melegen fél órán át. Öntsük hozzá a narancs kifacsart levét is és szórjuk meg kevés szegfűszeggel és bőkezűbben kardamommal.
A kiolvadt gesztenyepürét tördeljük lábosba, szűrjük rá a szirupos narancslevet és botmixerrel vagy habverővel dolgozzuk simára. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk. Ha hígnak találjuk, öntsük hozzá a kevés hideg vízzel simára kevert keményítőt és folyamatosan keverve forraljuk fel a levest.
A tányérban díszítsük a félretett narancshéj csíkokkal. Aki nem szorul laktózmentes diétára, megkoronázhatja egy tejszínhab rózsával is.
A recept megjelent a Kifőztük receptújság 2011. novemberi számában.