Glukóz szirup házilag
Bonbonokban, és sokféle édesség hozzávalói között található glukóz szirup. Ez az édesipari anyag fogyasztói csomagolásban nem kapható, de házilag is előállítható.
Végy bármelyik patikában 1 kg kirstályos glukózt kb. 1500 Ft-os áron. (Nem ismert mikori árszinten 🙁 ) Melegítés közben adj hozá annyi vizet, amennyit felvesz.
Ha ügyes vagy, a végeredmény hibátlan glükóz szirup lesz.
És már meg is kaptál egy csodálatos kis súlyosan májkárosító dolgot! Azért használja az édesipar, mert sokkal olcsóbb a cukornál. Mint ahogy a margarint is a vaj helyett. 🙁
Májkárosításról nem nyitok hitvitát, csak megjegyzem, hogy pl. az agy kizárólagos „üzemanyaga” a glükóz. Az édesipar nem azért használja, mert olcsóbb – a répacukornál nehéz olcsóbbnak lenni – hanem azért, mert akadályozza annak kristályosodását, amire sok termékben nincs szükség. Még csak azért sem használják, hogy tömegesen mérgezzék az embereket, sőt repülőkről sem permetezik. 😛