Gombaleves 1840-ből

Kategória: Fogyókúra, Húsmentes fogások, Levesek

Eleink míves nyelvezetű receptje, ma is könnyen elkészíthető. Érdekessége, hogy öreg barátunk, aki a konyhalistára küldte nekünk ezt a receptet, így március idusán különösen is aktuális történelmi nevet viselt: Gábor Áronnak hívták.

Összesen két fűszer van a receptben, ezek csak kiemelik a gomba aromáját, semmiképp se módosítják. Ez az egyszerűségében remek recept, tökéletesen beleillik  a mai, jóféle alapanyagokra koncentráló konyhai irányzatokba. Igazán nem vagyok a tejföl ellensége, de a recepttől eltérve nem főzöm bele. Mindenkire rábízom, hogy lágyítja-e a leves ízét vele, vagy markánsan gombaízűnek hagyja. Én inkább így szeretem, főleg ha szerencsém van pl. rókagombához jutni.

„Metélj néhány szépen megtisztított gombát vékony szeletekre. Párold-meg írós vajban, vess közibe valami kevés petrezselyem zöldjét, hints reá egy csipetnyi lisztet, s ha mind ez jól megpárolódott önts reá annyi húslevest, hogy az egész híg becsinált lé sűrűségű legyen. Tégy bele végezetül egy kalán tejfelt, szerecsendió virágot. Engedd még kevéssé főni, s tálald ki pirított zsemlyére.”

Szénhidrátkerülő étrenden élők nem követnek el vétséget, ha a zsemlekockákról lemondanak.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos