Deák kuglóf

Kategória: Sütemények

Deák Ferenc – kit a haza bölcseként is tiszteltek – nem elsősorban forradalmi tevékenységével lett jelentős figurája XIX. századi történelmünknek. Jogászként elutasított mindenféle törvénytelen eljárást, ami egy forradalomban nem tartható be.

Szerepe igazán a kiegyezés kimunkálásában csúcsosodott ki. Ezt lehet többféleképp értékelni, az azonban biztos, hogy kezdetét és előfeltételét jelentette az ország példátlan ütemű felvirágzásának.

15 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
2 dl tej
3 dkg élesztő
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 rúd vanília
5 dkg reszelt étcsokoládé
4 tojássárgája
5 dkg mazsola

Az élesztőt oldjuk fel a meglangyosított tejben, amibe kevés lisztet is kevertünk. 10 perc alatt felfut, utána gondosan keverjük el benne a lisztet, olvasztott, de már nem meleg vajat, a tojások sárgáját, cukrot és a vanília kikapart magjait. A mikor a tésztát teljesen simára dolgoztuk, keverjük bele a beáztatott és lecsöpögtetett mazsolát, meg a durvára reszelt csokit is.

Töltsük kikent, belisztezett kuglóf formába és 180 fokon süssük kb. 45 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, dobjunk rá egy alufólia darabot. Ha már nem ragad rá a beleszúrt tűre, elkészült. Pár perc hűlés után borítsuk rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos