Grízgaluska húslevesbe – másképp

Kategória: Levesbetétek, Technikák - trükkök

A grízgaluska sokaknak mumus, tartanak tőle, hogy nem sikerül az elképzelésük szerint. Ezt mutatja az is, hogy rengetegen néznek utána a neten, így megingathatatlan helye van a slágerlistán is.

Nálunk is úgy van, hogy eddig általában rám maradt, mert Párom sose volt elégedett a saját galuskájával és inkább nem is kísérletezett. Most viszont nem voltam otthon, kénytelen volt ismét belevágni. Nem csak remekül sikerült, de még újított is rajta, amivel igazán üdévé, nyáriassá tette.

Felütött egy tojást és töltött hozzá annyi olajat, mint amennyi nagyjából a sárgája. Megsózta és villával felverte. Annyi darát kevert bele, hogy tejföl sűrűségű legyen. (Ezen sose a dobozból kiborítható, tömbbé állt tejfölt értsük, hanem a tejesnél kapható házi tejfölt, vagy legalább a pohárban simára kevertet.) Finomra vágott petrezselyemzöldet kevert bele és hagyta pihenni, mintegy tíz percet. Kávéskanállal szaggatta a csendesen gyöngyöző levesbe és 6 – 8 percig főzte azután, hogy feljöttek a leves színére. Alaposan megnőttek és omlósan puhák lettek. Ugyanígy készülhetne snidlinggel, zellerzölddel vagy más zöld fűszerrel is.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Grízgaluska húslevesbe – másképp”


 1. Papp Márton says:

  Menekült koromban a hatvanas évek végén Bécsben saját magam főzöcskéltem
  hol sikerült ,hol nem.Egyszer hosszú próbálkozás után sikerült édesanyámat felhívni Erdélyben. Mint minden alkalomkor az első pár perc azzal telt el,hogy végighallgattam szegényt,hogy hogy sír és rimánkodik hogy térjek vissza.Végül mikor szóhoz jutottam én is gyorsan rátértem a lényegre:hogyan kell grízgaluskát főzni? Gyorsan mondta ,hogy ne kerűljön tulsok schillingbe a telefon:Egy tojást felversz, belekevered a grízt,olyan legyen mint a jó malter,csipetnyi só.Fövő sós vízbe beszaggatod a galuskákat.Ha túl lágyra kevered szétesnek ,ki kell dobni!
  Ha túl keményre akkor kemény marad s azon úgy sgítesz, hogy hided vizet öntessz hozzá,lefeded és alacony tüzön lassan felfőzöd.
  Akkorák lesznek mint az öklöd és finom puha de nem omlós.
  Úgy is tettem ,azóta minden galuskám igen finom.Isten nyugtasson Drága Édesanyám. Toronto Kanada

 2. Mariann says:

  Kedves Márton!

  Jó volt olvasni ezt a hozzászólást! 🙂

  Minden jót!
  Mariann

 3. Anyukam nagyon finomgrizgaluskat csinalt, mindig külön verte fel a tojasfeheret ugy atta hoza. Mink is 56 m4n4kültünk es sokalyig voltunk a lagerben. Mink meg meg 7 masok. az enivalo nem volt inyenc de jol laktunk,neha meg kivantunk valami mastis. Igy vetunk leveskockat grizt es tojast, ijenkor anyukam levest fözöta a kajhan. Mutogatta nekem hogy tojas feherit ojan kemenyre kel verni hogy a föl forditot tanyerban meg maradjon. 🙂
  Mikor Svedorszagba kerültünk, otan finobab volt az etkeses a lagerba de a huslevest hijanyoltuk. A legenyek Ki mentek a piacra es csirke labat es belsöseget kaptak indjen mer azt aSvedek nem eszik. Nagy 5 literes konzev dobozbanföztek alevest azudvaron.:) Anyukam mutata nekük hogy kel. 🙂Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos