Gyomorkeserű likőr házilag

Kategória: Alkoholos italok

Kicsit megkéstem ezzel a recepttel, hiszen még a nagy évvégi zabaszezon előtt kellett volna leírjam, de farsangkor és az év más időszakában is előfordul, hogy zsírosabbra, többre sikerült az ebéd az ideálisnál. Ilyenkor jól eshet egy kis kupica keserűlikőr, ami olyan gyógyfüvekből készült, amik segítik az emésztést, az epe működését.

Tudom megoszlanak a vélemények, hogy segíthet-e egyáltalán az, amiben alkohol van, de egyrészt nem kötelező, másrészt ha nem segít, csak finom, már megérte. Az adagból két liternyi itóka lesz.

7 dl tisztaszesz – ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.

Áztassunk bele 2 – 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva

Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.

15 – 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos