Velencei csirkemáj – expressz recept

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Belsőségek, Szárnyasok

Nálunk ezen a néven fordul elő ez a villámgyorsan elkészülő recept, melynek eredete számomra homályba vész. Még azt is el tudom képzelni, hogy semmi köze Velencéhez, de ha így van, majd az olasz szakosok jelzik.

Nem baj, ha a köret kész van, mikor nekilátunk, mert nem lesz időnk megfőzni. Egyáltalán nem nagy áldozat egy szép szelet friss kenyérrel eltüntetni. A hozzávalókból csak körettel lakik jól 4 személy, jobb étvágyú emberek kettesben is eltakarítják.

0,5 kg csirkemáj
3 fej hagyma
1 ek liszt
1,5 dl vörösbor
2 ek balzsamecet
só, bors, zsálya
vaj, olaj

Pucoljuk meg a májat. Ha szívvel együtt kaptuk, vágjuk le a fejét, amin az erek jönnek ki és főzzük bele egy húslevesbe. A májakat vágjuk el középen és takarítsuk le róla a hártyákat, ereket. A hagymát hámozzuk meg, a gyökerét óvatosan vágjuk le, hogy az alsó tönkjéből maradjon annyi, amennyi majd összetartja a gerezdekre vágott hagymát. Vágjuk fel és tegyük a kezünk ügyébe.

Szórjuk meg liszttel és borssal a májat. Egy serpenyőben forrósítsunk felesben vajat és olajat, dobjuk rá a májat és erős lángon pirítsuk körbe, kb. 1 perc alatt. Merjük ki egy tányérra. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk meg a hagymát, majd öntsük fel a borral és adjuk hozzá az ecetet és a zsályát. Erős lángon pároljuk kb. 3 percig, ez alatt a bor nagyrészt elpárolog. Tegyük vissza a májat és 2 perc alatt forrósítsuk össze. Ennyi volt az egész, már tálalhatjuk is.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Velencei csirkemáj – expressz recept”


  1. szepyke says:

    Huha! Ez nagyon jól hangzik! A csirkemáj bármikor jöhet!:)Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos