Túrós, mustáros fasírt

Kategória: Disznóhúsok, Marhahúsok

Régóta vár két fasírttal kapcsolatos ötlet arra, hogy kipróbáljam. Az egyik a mustáros ízesítés, a másik pedig az áztatott kenyér helyett a tehéntúró használata. Most jött el az ideje, hogy egyesítve a kettőt próbáljam ki.

Ha pedig egyszer kísérleti főzés, akkor legyen tényleg az, marhahúst daráltam hozzá, kétféleképp fűszereztem, és tepsin sütöttem, nem olajban úszva.  Ebéd után egyhangúlag sikeresnek ítéltük a kísérletet, felkerül az ismétlendők listájára. Természetesen disznóhúsból is ugyanígy elkészíthető, bár a marhahús csak erőteljesebb ízű.

Darált húsnak nem kell a marha értékes és drága részeiből vásárolnunk, inkább csak azt figyeljük, hogy megpucolható legyen. Ehhez most nyakat vettem, ami nagyobb húsdarabokból áll, közte hártyákkal.

Pucoljuk meg a húst, a leszedett hártyákat gyűjtsük a fagyasztóban, jó lesz alaplének, húslevesnek. A színhúst daráljuk meg, majd gyúrjuk össze a húst felét kitevő mennyiségű tehéntúróval, vagyis fél kiló húshoz vegyünk egy negyed kilós túrót. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és egy jókora kanál mustárral. Én most kétfelé vettem a húst és a másik felét hagyományosabb módon ízesítettem: só, bors, kömény, majoranna, paprika, fokhagyma került bele.

Mivel a marhahús elég száraz érdemes a diónyivá formázott golyókat egy fél szelet bacon szalonnába bugyolálni, és úgy a sütőpapíros tepsibe sorakoztatni. Nagyon forró sütőben 15 – 20 perc alatt ropogósra sül a szalonna, ennyi bőven elég a húsnak is. A túrónak köszönhetően nagyon szaftos marad, egyáltalán nem szárad ki. Ha a szalonnát lehagyjuk róla, beleilleszthetjük zsírkerülő étrendünkbe is, de kenyér híján a szénhidrátmentesbe is belefér.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: