Halloween lekvár
Nehezen barátkozom meg ezekkel az import ünnepekkel, hasonlóan “tájidegennek” érzem, mint sok ideszállított élelmiszert is. Ez az egész vámpíros-szörnyes divat sem az én világom. Akár a közelgő jeles nap ürügyén, akár csak a szezon apropóján, ez egy igazán tökös recept. Mindenféle aktualitás nélkül is érdemes megkóstolni.
1 kg tökhús
0,5 l narancslé
10 dkg aszalt sárgabarack
3-4 dkg reszelt gyömbér
1 jókora citrom
0,5 kg cukor
zselésítő
Ízlésünktől és pillanatnyi lustaságunktól függően többféleképp is készíthetjük. Meghámozhatjuk és kockákra vagdalhatjuk a tököt, de szerintem finomabb, koncentráltabb az íze, ha megsütjük és összetörjük a lehámozott húsát. A narancs is úgy igazán finom, ha filézve, darabosan tesszük bele a húsát, azért nem eretnekség a kinyomott levét beletölteni sem. A sárgabarack apró kockákra vagdalását semmiképp sem ússzuk meg, csak ne felejtsük előtte beáztatni kissé. Ehhez használhatunk vizet, a narancsok kinyomott levét, vagy egy kis fehérbort is.
Amikor mindent ilyen szépen előkészítettünk, reszeljük rá a gyömbért, a narancs és a citrom héját, utóbbi levét is facsarjuk bele. Keverjük bele a zselésítőt és forraljuk fel. Adjuk hozzá a cukrot, majd újabb 3-4 perc forralás után tölthetjük is a szépen kimosott üvegeinkbe. A tök magában is elég édes, először ne tegyük bele az összes cukrot, inkább kóstoljuk meg, és az alapján adjuk hozzá a többit.
Sütőtök lekvárt évek óta tervezek, de sosem főztem. Ezt most mindenképpen ki fogom próbálni. Ez a te saját recepted vagy már így kísérletezted ki?
A konyhában ritkák a feltalálók, inkább újítók tevékenykednek.
Én se találtam ki a melegvizet, több recept ötleteit ötvöztem benne.
Kedves Jókaja!
Nagyon örülök, hogy Rád találtam. Most próbálkozom a lekvárok készítésével az lenne a kérdésem, hogy az agar-agar zselésítőből kb.mennyit kell tenni a lekvárokhoz, valamint az, hogy ez a zselésítő véleményed szerint mehet-e a narancslekvárhoz is és kb. gyümölcs kg-onként milyen arányban.
Válaszod előre is köszönöm, ha lehet priviben.
Üdvözlettel: Judit