Hasé leves – gyorssegély

Kategória: Egytálételek, Levesek

Amikor fél órával ebéd előtt csattan a kéz a homlokon, hogy nincs leves, akkor ez is egy megoldás erre a problémára. Persze az is kell hozzá, hogy az előző vacsorára készült rakott kelből félre legyen téve egy jó maréknyi darált hús, ami sok lett volna bele.

Ráadásul még külön örömöt is okozott annak, Aki kellemes emléket őriz róla a menzájukról – úgy látszik az egy jó menza volt. Igazából olyan határeset típusú étel, ha kicsit kevesebb vízzel, vagy több rizzsel készül, gyors egytálételnek is megteszi.

A neve hallatán senki se asszociáljon sajtos vagy sonkakrémes tekercsre, annak csak annyi köze lehet hozzá, hogy a tölteléke átment a darálón. Ha jól tudom – a francia-tudorok majd kijavítanak – a hache (nincs francia ékezetem) mindössze annyit jelent, hogy darált. Így aztán hívhatnánk darált levesnek is, de az nem lenne elég elegáns.

Egy kis fej hagymát vágjunk nagyon finomra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Tegyünk rá néhány vékonyra gyalult sárgarépát és amikor az is pirult egy kicsit, dobjuk rá a darált húst. A hús pirulása után mehet rá egy maréknyi rizs, amit átforgatunk rajta, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, zöld fűszerekkel ízesítjük. Igazából csak egy mokkáskanálnyi paprika kell bele, az íze kedvéért, de ezt a paprikát nemrég kaptuk, meg nem tapasztaltuk ki mennyire – nagyon – fest. Egy kisebb petrezselyemgyökeret és egy negyed zellert vágjunk hasábokra, hogy ha kellemetlenül fás lenne, ki tudjuk szedni. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha a rizs nem sűrítette volna be, akkor habarjuk, különben csak keverjünk bele egy kis pohár tejfölt. Aki szereti, citromlével tegye pikánssá.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos