Húsgombócok pikáns mártásban
Egykori takarékos háziasszonyok receptje, ami válasz arra a kérdésre, hogyan lakassunk jól fél kiló húsból egy családot?
Ráadásul ezt a választ nagyon finom módon adja meg. A puha húsgombócokat kissé savanykás, a kapribogyótól illatosan fanyar mártásban tálaljuk. Körítésként a főtt krumplitól a száraz tésztán át a gőzgombócig bármit kínálhatunk, ami nem nyomja el a mártás ízeit.
Hozzáadott zsiradékot alig tartalmaz, teflonban pirítva a hagymát és a lisztet 2 evőkanálnyiból megúszható. Nyugodt lélekkel ajánlhatom a zsíros kajákra érzékeny epéjűeknek is.
0,5 kg darált hús, lehetőleg marha
20 dkg szikkadt kenyér bele vagy 5 – 10 dkg zsemlemorzsa
1 fej hagyma
2 tojás
só, bors, babérlevél, szerecsendió, szegfűbors, szardellapaszta, citromhéj és lé
kis üveg kapribogyó
5 dkg liszt
kevés olaj
húsleves, esetleg leveskockából
A hagymát vágjuk egész finomra és pici olajon pároljuk üvegesre. A kenyeret mártsuk meg a húslevesben és nyomjuk ki a fölösleget belőle. Ha morzsát használunk, annyi lével keverjük el, hogy pépes legyen. A húst gyúrjuk össze a kenyérrel, hagymával és a tojásokkal. Ízesítsük borssal, szerecsendióval, szegfűborssal és a lereszelt citromhéjjal. Nyomjunk bele szardellapasztát, vagy ha az van kéznél, aprítsunk bele néhány szardellafilét. A hal nem érződik majd ki belőle, de nagyon sokat dob az ízén. Végül óvatosan sózzuk meg, mert a szardella erősen sós. Forraljuk fel a húslevest, és a vizes kézzel diónyi gombócokká formált húst csendesen főzzük benne kb. 20 percig.
Közben egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a lisztet, épp csak fehér habzásig, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le a kapribogyót és ha nagyon erős ecetben volt, öblítsük le.
A megfőtt húsgombócokat vegyük ki a léből, és a forró levessel keverjük simára a pirult lisztet. Annyi levet merjünk hozzá, hogy kiforralva bársonyos mártássá váljon. Szórjunk bele kevés őrölt babérlevelet és adjuk hozzá a kapribogyót. Ha nem tiltakozik ellene az epénk, vagy a mérlegünk, pár kanál tejszínnel tegyük teljessé a mártásunkat.