Fűszeres krémsajtok házilag

Kategória: Hideg ételek, Tejes ételek

A hideg reggelik vacsorák, a tízóraira elcsomagolandó szendvicsekre valók változatossága örök probléma.

A legtöbb felvágott egyenízű és kérdéses összetételű, a sajtok jó része megfizethetetlen. Az ember igyekszik sok mindent házilag előállítani, többnyire azért, hogy tudja, mi került bele – erre a hideg ételek rovatban több példa olvasható – de azért az sem baj, ha még finomabb és olcsóbb is. Ez a krémsajt mindezen kívánalmaknak megfelel, és két részletben talán negyed órát kell rászánni.

Találtam egy tejszínes krémsajtot, amit azonnal meg kellett csináljak. Finom volt, de az ízlésemhez képest túl savanyú. Ez nyilván attól függ, milyen joghurtot és kefirt használunk hozzá, ami a kezem ügyébe került, nem győzött meg.

Szerencsére már többször csöpögtettem tejfölt, amit többnyire azonmód megettünk, natúr formájában, ha épp nem édességként végezte.  Kézenfekvő volt a két ötletet egyesíteni.

Két pohár tejfölt – sima bolti, a váci gyárból – szűrőbe töltöttem. A szűrő kibélelését már egy ideje eldobható anyaggal végzem: pelenkabetéttel. Ez egy erős, vékony vlies anyag, amit előre leszabtak használható méretűre. Bababoltokban lehet kapni, csak arra figyeljünk, nehogy illatosítottat, bőrápoló szerrel kezeltet vegyünk, jó a legolcsóbb, legegyszerűbb.

Estig a konyha asztalon hagytam csöpögni, hogy hamarabb meg legyen, csak éjszakára tettem be a hűtőbe. Végül két napig csöpögött és elég kemény lett, ami esetünkben kimondottan hasznos. Két csipet sóval és kb. egy deci tejszínnel simára kevertem. Úgy adagoljuk a tejszínt, hogy sűrű, formáját megtartó krém legyen.

Kétfelé szedtem, az egyikből lett a francia Boursin utánérzéseként készült krém, amibe egy kis gerezd fokhagymát nyomtam, és borsot daráltam. Az eredetihez kevés köze van, mert a zöld fűszereket most kihagytam, azt a másik felébe szántam. A frissen darált bors sokkal illatosabb, mint a gyári, és külön érdekessé teszi az, hogy nem liszt finomságú, hanem durvább. Én feketével keretezett, nemzeti színű borskeveréket készítek, azt tartom a darálóban.

A másik felébe apróra vágott medvehagyma került, szerencsére akkora kosárral szedtünk a tavalyi szezonban, hogy még van a fagyasztóban. Semmi trükk nincs vele, összekevertem és kész. Most épp a hűtőben van, nem baj, ha pár órát összeérnek.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Fűszeres krémsajtok házilag”


 1. Aliz/azila says:

  Ezt a csöpögtetést én is szoktam alkalmazni, én erre egy filteres teafőző szűrőjét használom. Vettem hozzá tartós szűrőt, ami műanyagból van, nagyon sűrű szövésű nylon anyagból. Csak el kell öblíteni utána. Korábban egyszerűen a papírfiltert használtam, de ez jobb. Egyetlen hátránya, hogy csak 0,5 l tejföl fér bele.

 2. csilla says:

  Így tudod, hogy ismeretlen összetételű tejfölből készült 😉


 • Diétásított krémsajt | Jó kaja 10. 03. 25.
 • Bodzaillatú epres tiramisu torta | Jó kaja 10. 05. 09.
 • -->

  Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos