Joghurtos hamburgerzsömle

Kategória: Kenyér

Nem örvend osztatlan népszerűségnek nálam az édeskés, majd elszáll, olyan könnyű buci, a hamburgerhez. Ez egy puha de “testes” zsemle, aminek maradéka reggelire is kínálható.

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
fél kocka élesztő
1 csapott evőkanál cukor
4 dl joghurt
0,5 dl olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor

Az élesztőt és a cukrot feloldjuk egész kevés vízben. Összekeverjük a liszteket a sóval, majd hozzáadjuk a joghurtot, olajat és az élesztőt. Alaposan megdagasztjuk és hagyjuk kb. egy órán át kelni.
A megkelt, lágy tésztát alaposan meglisztezett deszkára borítjuk és kissé átgyúrjuk. 10-12 részre osztjuk és zsemléket formálunk belőle. Tisztes távolságban helyezzük egymás mellé a sütőpapírral bélelt tepsin, hogy legyen helyük megnőni. Letakarjuk és újabb 30-40 percig kelesztjük.
A sütőt 220 fokra felfűtjük. A zsemléket megkenjük egy felvert tojással és szezámmagot szórunk a tetejükre. Betesszük a sütőbe és a hőmérsékletét visszavesszük 180 fokra. Sütőtől függően 25-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Megtöltés előtt félbe vágjuk, és a vágott oldalukat szárazon megpirítjuk, hogy kevésbé ázzon el a mártástól.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: