Félbarna, magos pogácsa
Ellentétben nagyon sok pogácsa recepttel, ezt nem kell előző nap összegyúrni, és éjszaka pihentetni. Alkalmas a váratlan vendégek elkápráztatására. Jókora adag, nyugodtan készíthető a feléből is, bár eteti magát.
4 csésze meleg víz
5 deka élesztő
4 evőkanál méz
5 csésze finomliszt
5 csésze teljes kiőrlésű liszt
4 teáskanál só
1 csésze olaj
Keverhetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, kölest, tökmagot is.
Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt és a magokat. Az összegyúrt tésztát kelni hagyjuk, de már 5-10 perc után is használható. A tészta ragacsos lesz, ezért, hogy könnyebben bánjunk vele, először csak a felét tegyük egy lisztezett gyúródeszkára. Annyi lisztet dolgozzunk a tésztába, hogy ne ragadjon és ki tudjuk nyújtani. A pogácsákhoz körülbelül egy centiméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással és a tetejét is megszórjuk magvakkal. A pogácsákat óvatosan tepsibe helyezzük. Ugyanezt megtesszük a tészta másik felével is. A pogácsákat langyos helyen hagyjuk állni, amíg körülbelül kétszeres méretűre megkelnek. Előmelegített sütőben tíz perc alatt barnára sütjük.
Ebből a tésztából, nagyobb szaggatóval zsemléket is készíthetünk, légmentesen lezárva egy hét múlva is ugyanolyan omlósak és finomak.
Sya! Hány fokon sütöd?
Előre is köszi! 🙂