Királyi csirkesaláta
A receptet eredetileg II. Erzsébet angol királynő koronázási vendégeinek tálalták 1953-ban. Eltérnek a vélemények a szerzőről, és arról is, eredeti recept volt-e, vagy egy régebbi újragondolása. Ahogy az ilyen receptekkel történni szokott, mára rengeteg variáció alakult ki, melyek között egészen eltérőek is vannak. Végül is nem az a fontos, hogy pont olyan legyen, hanem azt a gyümölcsös, kicsit keleties ízesítést őrizze. Az eredeti talán már nem ís ízlene annyira mai étkezési szokásaink között, hiszen rengeteg majonézt és tejszínt tartalmazott, nem volt könnyű fogás.
Lehet valódi saláta kíséretébe, tányéron tálalni, de szokták szendvicsbe tölteni is. Ezt célszerű előre eldöntenünk, és annak megfelelően nagyobb vagy kisebb falatokra vágni a húst. Érdekesség, hogy ma az egyik leghétköznapibb húsféle a csirke, ám akkoriban még nem iparosították a tartását, drága ritkaság volt. Így történhetett az, hogy méltó lehetett egy ilyen ünnepi menübe.
4 kicsontozott csirkemell, a bőre nélkül
1 kis fej hagyma
1 kis sárgarépa
2 babérlevél
10 szem bors
5 szem szegfűszeg
Egy lábosban forraljunk fel 1,5 l vizet sóval, a zöldségekkel és a fűszerekkel. Főzzük 10 percig, majd fektessük bele a csirkemelleket. A húsok lazán feküdjenek az edényben, hogy minden oldalukat érje a víz. Ne forraljuk, épp csak gyöngyözzön az ízesített lé körülötte. 10 – 12 perc után vegyünk ki egyet, szúrjuk meg a legvastagabb részén, és ha a kifolyó lé nem zavaros, elkészült. Állítsuk hideg vízbe a lábost, időnként cseréljük is alatta, hogy hamar kihűljön. Vágjuk kockákra a húst és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe felhasználásig, ami akár 2 nappal később is lehet. Készítsük el a mártást, mert az is állhat ugyanennyit a hűtőben.
5 – 10 dkg aszalt sárgabarack
fehérbor
1 kis fej (salotta) hagyma
kevés olaj
1 ek curry paszta vagy por
1 ek paradicsompüré
2 dl sűrű joghurt (lecsöpögtetett)
1 dl majonéz
frissen őrölt bors, só, pár csepp citromlé
A sárgabarackot vágjuk durván össze és egy órára áztassuk be annyi borba, hogy ellepje. Vágjuk nagyon finomra a hagymát és kevés olajon pároljuk üvegesre. Öntsük hozzá a boros barackot, a curryt és a paradicsomot. Csendesen forraljuk 10 percig, hogy a barack teljesen megpuhuljon. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simár és keverjük bele a joghurtot és a majonézt. Pár csepp citromlével tegyük pikánsabbá. Röviddel a tálalás előtt keverjük össze a húst a mártással.