Fügebor – még elkészül Karácsonyra

Kategória: Alkoholos italok

fugebor

Nem kerül sok munkába elkészíteni és különleges desszertborral kínálhatjuk az arra érdemeseket. Igazából csak a szűrése, ülepítése az, amivel el lehet játszani egy darabig, de az is inkább csak idő, mint verejték.

A hozzávalókból kb. 1 üvegnyi bor lesz, ha kipróbáltuk vagy vagányak vagyunk, lehet dupla adagból készíteni, nagy uborkás üvegben. Az üveg ne legyen a 2/3-ad részénél magasabban megtöltve, mert forrás közben kifuthat. Ha most nekiállunk, Karácsonyra elkészül, de persze nem válik hátrányára, ha tovább hagyjuk érni.

30 dkg aszalt füge
25 dkg cukor
1 l víz
2 ek szűretlen búzasör (Hefeweissbier) vagy 5 g élesztő

Szedjük szét az összepréselt fügét, és hajtsuk ki a szárát. Dobjuk forró vízbe, és fél perc múlva szűrjük le. Ez az egész móka azért van, hogy a héján levő, számunkra nem kívánatos baktériumokat, gombákat megritkítsuk.

Ha kihűlt, vágjuk apróra és szórjuk egy 2 – 3 literes befőttes üvegbe. A cukorból egy liter vízzel főzzünk szirupot és ha kihűlt öntsük az üvegbe. Keverjük bele a sört vagy morzsoljuk el benne az élesztőt. Kössük le az üveget, papírral, fóliával, de csak laza gumit tegyünk a nyakára, hogy kijöhessen alóla az erjedéskor fejlődő gáz. Tartsuk meleg helyen 2-3 hétig, ami alatt lezajlik az erjedése és a szilárd részek leülepednek az üveg aljára. Ha van egy darab műanyag csövünk, fejtsük le a tiszta bort a tetejéről egy palackba. Az alját külön próbáljuk meg átszűrni kávéfilteren, gézen, vásznon, vattán. A lefejtést / szűrét többször ismételjük meg, amíg még ülepedni látjuk.  Az aszúra emlékeztető színű, hasonlóan édes desszertbort kapunk.

 

%d blogger ezt szereti: