Fügebor – még elkészül Karácsonyra
Nem kerül sok munkába elkészíteni és különleges desszertborral kínálhatjuk az arra érdemeseket. Igazából csak a szűrése, ülepítése az, amivel el lehet játszani egy darabig, de az is inkább csak idő, mint verejték.
A hozzávalókból kb. 1 üvegnyi bor lesz, ha kipróbáltuk vagy vagányak vagyunk, lehet dupla adagból készíteni, nagy uborkás üvegben. Az üveg ne legyen a 2/3-ad részénél magasabban megtöltve, mert forrás közben kifuthat. Ha most nekiállunk, Karácsonyra elkészül, de persze nem válik hátrányára, ha tovább hagyjuk érni.
30 dkg aszalt füge
25 dkg cukor
1 l víz
2 ek szűretlen búzasör (Hefeweissbier) vagy 5 g élesztő
Szedjük szét az összepréselt fügét, és hajtsuk ki a szárát. Dobjuk forró vízbe, és fél perc múlva szűrjük le. Ez az egész móka azért van, hogy a héján levő, számunkra nem kívánatos baktériumokat, gombákat megritkítsuk.
Ha kihűlt, vágjuk apróra és szórjuk egy 2 – 3 literes befőttes üvegbe. A cukorból egy liter vízzel főzzünk szirupot és ha kihűlt öntsük az üvegbe. Keverjük bele a sört vagy morzsoljuk el benne az élesztőt. Kössük le az üveget, papírral, fóliával, de csak laza gumit tegyünk a nyakára, hogy kijöhessen alóla az erjedéskor fejlődő gáz. Tartsuk meleg helyen 2-3 hétig, ami alatt lezajlik az erjedése és a szilárd részek leülepednek az üveg aljára. Ha van egy darab műanyag csövünk, fejtsük le a tiszta bort a tetejéről egy palackba. Az alját külön próbáljuk meg átszűrni kávéfilteren, gézen, vásznon, vattán. A lefejtést / szűrét többször ismételjük meg, amíg még ülepedni látjuk. Az aszúra emlékeztető színű, hasonlóan édes desszertbort kapunk.
Szia!
Csak aszalt fügéből lehet ezt elkészteni vagy nem aszalt fügéből is? Előre is köszi.
Akinek van jó édes, friss fügéje, az nyugodtan használhatja erre is.
Szia. Ne haragudj, hogy ennél a posztnál zavarlak, de egy csipkebogyóborral kapcsolatban írok. Próbáltam pár napja készíteni, csak félbevágott csipkebogyó, kevés galagonya, és cukorszirup. Egy nagyobb edényben, amire a fedőt nem raktam teljesen, hanem egy fakanállal támasztottam meg. De két nap után néztem és megpenészedett a teteje. Nem tudom mi lehet, nem volt tiszta az edény? vagy le kellett volna kötnöm, nem fedővel? mi lehetett a baj? Előre is köszi.
Szia Gergő! Bocs, hogy csak most válaszolok, de vastag hóréteg lepett el. 😉
Szerintem az volt a baj, hogy nem tettél bele (faj)élesztőt. Így nehezen indult be az erjedés és az élesztőgombákkal versengő penészgombák győztek, azok szaporodtak el hamarabb.
Borászati boltban lehet kapni fajélesztőt, ami kifejezetten a borerjesztéshez való élesztő törzsek szelekciója. Ha nincs a friss sütőélesztő is megteszi, amit kevés vízben feloldva belekeversz.