Középkori pörkölt

Kategória: Marhahúsok

A pörköltet az egyik legrégebbről ránk hagyományozott receptnek tarthatjuk. Azt azonban tudjuk, hogy jelenlegi, paprikás formája csak a török uralommal alakulhatott ki, hiszen az közvetítésükkel ismertük meg a törökborsot.

Játsszunk el a gondolattal, milyen is lehetett annak előtte. Paprika híján sok más fűszerszámot használtak eleink. Erről a receptről nem állítom, hogy autentikus középkori – nem voltam ott a lakomákon – de akár lehet is, és a lényeg úgy is az, hogy finom.

1 kg marhahús
10 dkg kolozsvári szalonna
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 l vörösbor
3 szem szegfűszeg
diónyi gyömbér
1 tk fahéj
csipetnyi kardamom
bors

borecet

A szalonnát vágjuk kockákra és olvasszuk ki a zsírját. Dobjuk rá a kockázott hagymát és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst és kavargassuk, amíg kifehéredik. Öntsük fel a borral, fűszerezzük meg, és pároljuk 1 – 2 órán át, amíg megpuhul. Kóstoljuk meg, ha kell fűszerezzünk utána, és kevés borecettel savanyítsuk pikánssá.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Középkori pörkölt”


  1. Altair says:

    Az autentikus “pörkölt” a borsos tokány – legalábbis a főiskolán így tanultuk. És a bouillon – a húsleves, amelyet a magyarok “nyereg alatt puhított” húsa ihletett egyes könyvek szerint. Bouillon Gottfried, első jeruzsálemi király ötlete volt dokumentálva ugyanis a szárított marhahúsból készített húsleves elkészítésére, amellyel a sereget táplálta.

    Viszont ő – a feltételezések szerint – hazánk területén is keresztül haladt hódító útja során, amikor is megfigyelhette a honfoglaló magyarok azon szokását, hogy a nyereg alól szárított húst vesznek elő és abból tápláló erőlevesszerű egytálételt készítenek.

    Mindkettő lehet, hogy csak legenda, de szépen és hihetően hangzik, nem? :o)Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: