Lenmaglisztes fehér kenyér – kevés munkával

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Kenyér

Fura szerzet ez a lenmagliszt. Nevével ellentétben én inkább pehelynek mondanám, hiszen messze nem lisztfinomságúra őrölték. A héja akkora szemcsékben maradt meg benne, hogy még a kenyér héján is jól kivehető.

Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy nagyon jóízű rostokkal dúsítja kenyerünket.

15 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 evőkanál lenmagliszt
negyed kocka friss élesztő
csapott evőkanál só
3-4 dl langyos víz

A robotgépünk keverőtáljában, oldjuk fel másfél deci vízben az élesztőt. Adjuk hozzá a réteslisztet és a lenmagot, majd keverjük simára. Tejföl sűrűségű maszatot kapunk, amit hagyjuk több órán át, akár egész éjszaka is, kelni.

Adjuk hozzá a finomlisztet és a sót, majd annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztára emlékeztetően lágy tésztát kapjunk. Ezt hagyjuk újabb 2-3 óra alatt alaposan megkelni.

Egy nagyobbacska jénait, aminek megvan a fedele is, béleljünk ki sütőpapírral és kaparjuk át bele a tésztát. Fedjük le és ismét hagyjuk megkelni. Ez már gyorsabban megy, mint az első kelesztés.

Tegyük a hideg sütőbe és kapcsoljuk be 200 fokra. Fél óra múlva nézzünk rá,  ha már láthatóan feljött és kérgesedik a teteje, húzzuk vissza a hőfokot 180 fokra. Nagyjából még fél órát kell a sütőben hagyjuk. Óvatosan, kesztyűben, borítsuk ki a jénaiból és húzzuk le róla a papírt. Ha még sápadt lenne, vagy nagyon puha a héja, tegyük vissza a sütő rácsára 10 percre. A tényleges munka nem több negyed óránál, a többi csak várakozási idő.

 

%d blogger ezt szereti: