Lenmaglisztes fehér kenyér – kevés munkával
Fura szerzet ez a lenmagliszt. Nevével ellentétben én inkább pehelynek mondanám, hiszen messze nem lisztfinomságúra őrölték. A héja akkora szemcsékben maradt meg benne, hogy még a kenyér héján is jól kivehető.
Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy nagyon jóízű rostokkal dúsítja kenyerünket.
15 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 evőkanál lenmagliszt
negyed kocka friss élesztő
csapott evőkanál só
3-4 dl langyos víz
A robotgépünk keverőtáljában, oldjuk fel másfél deci vízben az élesztőt. Adjuk hozzá a réteslisztet és a lenmagot, majd keverjük simára. Tejföl sűrűségű maszatot kapunk, amit hagyjuk több órán át, akár egész éjszaka is, kelni.
Adjuk hozzá a finomlisztet és a sót, majd annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztára emlékeztetően lágy tésztát kapjunk. Ezt hagyjuk újabb 2-3 óra alatt alaposan megkelni.
Egy nagyobbacska jénait, aminek megvan a fedele is, béleljünk ki sütőpapírral és kaparjuk át bele a tésztát. Fedjük le és ismét hagyjuk megkelni. Ez már gyorsabban megy, mint az első kelesztés.
Tegyük a hideg sütőbe és kapcsoljuk be 200 fokra. Fél óra múlva nézzünk rá, ha már láthatóan feljött és kérgesedik a teteje, húzzuk vissza a hőfokot 180 fokra. Nagyjából még fél órát kell a sütőben hagyjuk. Óvatosan, kesztyűben, borítsuk ki a jénaiból és húzzuk le róla a papírt. Ha még sápadt lenne, vagy nagyon puha a héja, tegyük vissza a sütő rácsára 10 percre. A tényleges munka nem több negyed óránál, a többi csak várakozási idő.
Jól néz ki, jól hangzik, tuti ízletes.
Kérhetek felszeletelve is egy fotót? Ha nem indult volna be teljesen eddig is a nyálelválasztásom…..
Sajna nem megy. Egészben sikerült fényképeznem, mert még szeletelhetetlenül forró volt. Mire szeletet fényképeztem volna, csak morzsákat láttam. 😉
erre mondják, hogy így jártam 😉
A lenmagpelyhet én azért szeretem, mert az olvastam, hogy csak így képes felszívódni belőle az értékes anyaga. Egészben a szemek emészthetetlenek.
Majdnem minden kenyerembe teszek belőle 1-2 kanállal. Nagyon szeretem!
Kívülre persze én is egész szemeket használok.
Nagyon jonak igerkezik kifogom probalni!