Lenmaglisztes fehér kenyér – kevés munkával
Fura szerzet ez a lenmagliszt. Nevével ellentétben én inkább pehelynek mondanám, hiszen messze nem lisztfinomságúra őrölték. A héja akkora szemcsékben maradt meg benne, hogy még a kenyér héján is jól kivehető.

Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy nagyon jóízű rostokkal dúsítja kenyerünket.
15 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 evőkanál lenmagliszt
negyed kocka friss élesztő
csapott evőkanál só
3-4 dl langyos víz
A robotgépünk keverőtáljában, oldjuk fel másfél deci vízben az élesztőt. Adjuk hozzá a réteslisztet és a lenmagot, majd keverjük simára. Tejföl sűrűségű maszatot kapunk, amit hagyjuk több órán át, akár egész éjszaka is, kelni.
Adjuk hozzá a finomlisztet és a sót, majd annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztára emlékeztetően lágy tésztát kapjunk. Ezt hagyjuk újabb 2-3 óra alatt alaposan megkelni.
Egy nagyobbacska jénait, aminek megvan a fedele is, béleljünk ki sütőpapírral és kaparjuk át bele a tésztát. Fedjük le és ismét hagyjuk megkelni. Ez már gyorsabban megy, mint az első kelesztés.
Tegyük a hideg sütőbe és kapcsoljuk be 200 fokra. Fél óra múlva nézzünk rá, ha már láthatóan feljött és kérgesedik a teteje, húzzuk vissza a hőfokot 180 fokra. Nagyjából még fél órát kell a sütőben hagyjuk. Óvatosan, kesztyűben, borítsuk ki a jénaiból és húzzuk le róla a papírt. Ha még sápadt lenne, vagy nagyon puha a héja, tegyük vissza a sütő rácsára 10 percre. A tényleges munka nem több negyed óránál, a többi csak várakozási idő.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Jól néz ki, jól hangzik, tuti ízletes.
Kérhetek felszeletelve is egy fotót? Ha nem indult volna be teljesen eddig is a nyálelválasztásom…..
Sajna nem megy. Egészben sikerült fényképeznem, mert még szeletelhetetlenül forró volt. Mire szeletet fényképeztem volna, csak morzsákat láttam. 😉
erre mondják, hogy így jártam 😉
A lenmagpelyhet én azért szeretem, mert az olvastam, hogy csak így képes felszívódni belőle az értékes anyaga. Egészben a szemek emészthetetlenek.
Majdnem minden kenyerembe teszek belőle 1-2 kanállal. Nagyon szeretem!
Kívülre persze én is egész szemeket használok.
Nagyon jonak igerkezik kifogom probalni!