Zabpelyhes kenyér lenmagliszttel

Kategória: Kenyér

Nem tartott sokáig az előző kenyér. Úgy tűnik mindenkinél sikert aratott, mert megkaptam a felhívást, hogy ugyanolyat süssek.

Ahogy magamat ismerem, tán még bele is betegedtem volna, ha változtatás nélkül megismétlem. Most egy adag zabpelyhet dagasztottam bele, hogy még több rost kerüljön bele, amivel rosszat biztos senkinek se teszek, és még finom is.

Nem teljesen eredeti az ötlet, máskor is sütöttem már kenyeret, amiben zabpehely volt, itt és itt.

Egy nagy bögre langyos vízben oldjunk fel negyed kocka élesztőt. Keverjünk bele 15 dkg zabpelyhet és 15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet. Ezt a galuskatészta forma kovászt hagyjuk puffadozni, akár egész éjszaka is.

Adjunk hozzá 50 dkg lisztet, 5 dkg lenmag lisztet és 2 dkg sót. Annyi langyos vízzel dagasszuk meg, hogy lágy tésztát kapjunk. Hagyjuk kelni, ami eltart 2 – 3 órát is. Amikor alaposan feljött, bőkezűen lisztezzük meg, és válasszuk el a tál oldalától. Kicsit gyúrjuk át, majd tegyük a sütőformába. A második kelesztés egy harmadával rövidebb idő alatt megvan. Kenjük meg vízzel a tetejét és tegyük nagyon forró (220 – 240 fokos) sütőbe. 10 perc elteltével húzzuk le 180 fokra és azon süssük kb. 45 percig. Borítsuk ki a formából, ha az alja nem lenne eléggé sült, tegyük vissza a sütő rácsára 10 percre. Rácson hagyjuk kihűlni, hogy az alja is ropogós maradjon.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Zabpelyhes kenyér lenmagliszttel”


  1. Kata says:

    „Ahogy magamat ismerem, tán még bele is betegedtem volna, ha változtatás nélkül megismétlem…”
    nem mondod…én is így szoktam járni, kapok is érte rendesen a családtól, hogy képtelen vagyok rövid időn belül ugyanazt 2X elkészíteni:)Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos