Lenmagos kenyér élesztő nélkül

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Kenyér

Vannak hullámok a gasztroneten, amikor annyira megtetszik valami, hogy mindenki elkezdi csinálni.

Ilyen hullámként ért el hozzám is a sütőporos / szódabikarbónás kenyér. Annyi helyen láttam már, magyarul is, hogy nem térhettem ki előle. A saját verziómba került egy kis lenmagliszt is, az íze és a jó tulajdonságai kedvéért.

Egyúttal ismét teszteltem a légkeverős mikrót, hogy kitapasztaljam a lelkivilágát, de erről majd később.

35 dkg liszt
3 dkg lenmagliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg vaj
3 dl joghurt

A liszthez hozzáadtam a lenmag őrleményt, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. A vajat is beletéve két percig dagasztottam, hogy egyenletesen eloszoljék benne. Ez után beletöltöttem a joghurtot.

Igazából mindenütt írót írnak a receptek, a joghurtot csak helyettesítőként ajánlják. Íróm nem lévén eleve joghurtban gondolkodtam, amit harmadrész vízzel kellett volna hígítani. Sikerült „kissé” megborítani a joghurtos poharat, így aztán a víznek már nem maradt helye.

Pár perc alatt sima tésztává dagasztotta a gép. Egy jénai fedőt be tettem egy darab sütőpapírt és a cipóvá formázott tésztát ráhelyeztem. Éles késsel kereszt alakban bevágtam és kevés liszttel megszórtam, hogy a vágások ne nőhessenek össze.

Közben 180 fokra előmelegítettem a mikró légkeverését és betettem a kenyeret fél órára. A vége felé már látszott, hogy ez kevés lesz, így kapott további negyed óra izzasztást. Szépen megdagadt és teljesen kenyérforma illata van. Nem mondom, hogy teljesen helyettesíti az élesztős, lassan kelt kenyeret, de ha hirtelen kell, kiváló megoldás.

A légkeverős mikrónak vagy a teljesítménye kisebb, mint a nagy sütőé, vagy a hőmérséklete kevesebb valamivel a beállítottnál, de mintha lassabban sütne. Előnye, hogy kevésbé fűti a konyhát, főleg így, hogy a teraszon tanyázik.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Lenmagos kenyér élesztő nélkül”


 1. Daisy says:

  Én is megsütöttem Batka receptje alapján / Okostojás blog / a telj.kiőrl. liszttel készült változatot.
  Nem vagyok oda érte.
  Már majdnem megettük a felét, amikor rájöttem, hogy mire hasonlít az íze.
  Olyan, mint a kissé sületlen ún. szalonnás tésztájú omlóstészta. Az íze is olyan. Talán a fehérlisztből készült jobb ízű, de ezt csak akkor eszem meg, ha muszály lesz. A kukában végezte a maradék.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos