Mákos, szezámos lapocska

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sós sütemények

Amikor az ember szombat délután a homlokára csap, hogy másnap délelőtt kell vinni egy adag süteményt valahová, addig túrja a gyűjteményt, amíg talál valami gyorsat. Az se baj persze, ha minden hozzávaló megtalálható az otthoni készletben, hiszen semmi kedve nem lenne a viharos szélben még a sarki boltig sem elmenni. Nagy előnye, hogy elég összegyúrni, kinyújtani és sütni. Nem kell pihentetni, ugyanakkor elbírja, tehát ha úgy adódik, hogy nem kell azonnal sütni, nyugodtan mehet a hűtőbe.

20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
25 dkg margarin (nem lévén olyan a házban, 20 dkg disznózsír került bele)
10 dkg reszelt sajt
7 dkg darálatlan mák (most ennyi volt az üveg alján, 5 – 10 dkg között jó)
0,5 csomag sütőpor
1,5 dkg só (1 csapott evőkanál)
tejföl

tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére

A tészta hozzávalóit a tejföl kivételével töltsük a dagasztó tálba. A gép hamar összekeveri, nekünk csak annyi kanál tejfölt kell hozzáadnunk, hogy összeálljon. Ne keverjük sokáig, amint összeállt, már jó is. Lisztezett felületen nyújtsuk jó vékonyra, ez az adag három részben fért el az asztalon, és három nagy tepsire tudtam rátenni.

Vágjunk belőle tetszés szerinti méretű és alakú lapocskákat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással és szórjunk rá szezámmagot. A tojáshoz célszerű egy korty tejet adni és úgy felverni, simább lesz, kenés közben nem húz szálat. 180 fokos sütőben 10 – 12 perc alatt süssük világos pirosra. Ha már barnulni kezd, a sajt megéghet és keserűvé válhat, inkább kicsit szőkésen vegyük ki.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: