Mellékesen gombás csirkemáj ragu
Mellékesen azért csak kell enni a sok készülődés közben. Legalább egyszer napjában, valami rendeset. Ilyen rendesnek készült ez a csirkemáj ragu is.
Mellékesen azért is, mert a minap legyártott üvegben hőkezelt kenőmájashoz vett csirkemájból tettem félre egy jó marékkal. Szokás szerint lapult egy doboz gomba is a hűtőben, így együtt volt a gyors ebéd alapja.
A rizs főzésével kellett kezdeni, azt tartott a legtovább. Egy fej hagymát kockákra vágva megpirítottam, ment rá a rizs, a só és a kurkuma. Felöntöttem bő kétszeres mennyiségű vízzel, mert a legutóbb vett rizs nem éri be a pont kétszeressel. Rá a kukta fedele és szuszogástól 10 percig fő, utána a lezárt kuktában puhul tovább.
A gombát és a májat is negyedekbe vágtam. Egy kisebb fej hagymát és a vékony szeletekre vágott gombaszárakat megpirítottam és kevés fehérborral felöntve pároltam néhány percig. Hozzáadtam a gombafejeket és sóval, kakukkfűvel, majorannával, köménnyel és szegfűborssal ízesítettem. Újabb pár perc, amíg a gombafejek összeestek, és mehetett bele a máj. Annak se kellett 3 -4 percnél több. A végén ment bele egy, még a szezonban leturmixolt, jégkocka tartóban fagyasztott petrezselyemzöld kocka. Belefért a fél órába, de még így is tovább tartott az elkészítése az eltüntetésénél.