Mézes fokhagyma – befőzés
Klasszikus recept következik, ami az irodalmi élményeinkből sem ismeretlen.
Nem csak finomsága miatt készítették, de kifejezetten hasznosnak tartották torokfájás ellen is. Ha belegondolunk a fokhagyma és a méz jó tulajdonságaiba, nem kell csodálkoznunk rajta, ha ezek együtt még erősebben jelentkeznek.
4 fej tisztított fokhagyma
15 dkg méz
3 citrom leve
üvegenként egy – egy ágacska rozmaring és chili
só
A fokhagyma gerezdeket szórjuk forró vízbe pár percre, majd szűrjük le. Ha csípősebb fokhagymát kaptunk blansírozhatjuk tejben is, az tompítja kissé. Alaposan csöpögtessük le, majd tegyük üvegekbe.
Forraljuk fel a mézet a citromlével, sózzuk meg és tegyük bele a fűszereket. Még forrón töltsük az üvegbe rakott gerezdekre és alaposan zárjuk le. 3 – 4 napra tegyük a hűtőbe összeérni. Jól illik szárnyasok vagy bárány húsa mellé.
Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.
4 fej tisztított fokhagyma
15 dkg méz
3 citrom leve
üvegenként egy – egy ágacska rozmaring és chili
só
A fokhagyma gerezdeket szórjuk forró vízbe pár percre, majd szűrjük le. Ha csípősebb fokhagymát kaptunk blansírozhatjuk tejben is, az tompítja kissé. Alaposan csöpögtessük le, majd tegyük üvegekbe.
Forraljuk fel a mézet a citromlével, sózzuk meg és tegyük bele a fűszereket. Még forrón töltsük az üvegbe rakott gerezdekre és alaposan zárjuk le. 3 – 4 napra tegyük a hűtőbe összeérni. Jól illik szárnyasok vagy bárány húsa mellé.