Borban pácolt fokhagymagerezdek – befőzés

Kategória: Befőzés

A fokhagyma nem csak ételek fűszerezésére használható, és nem csak a gyógyító erejére számíthatunk, a fokhagyma egyszerűen finom. A tavasz végén, nyár elején kapható friss fokhagyma még kevésbé csípős mint az, aminek a héja már zörgősre száradt. Ebből az új fokhagymából érdemes különböző, üvegben tartósított finomságokat befőzni. Nagyon finom „savanyúság”, de akár magában elcsipegetve is ellenállhatatlan.

1 kg megpucolt fokhagymagerezd
5 dl fehérbor
0,8 dl ecet (20 %-os)
10 dkg cukor (a páclevet kóstolva lehet több is)
friss zöld fűszerek (kakukkfű, rozmaring, tárkony)
babérlevél
szemes bors

Tegyük a gerezdeket kis lábosba, együk mellé a fűszereket is és forraljuk fel a borral, amibe az ecetet és a cukrot is beleöntöttük. Egy – két perc forralás után tegyük üvegekbe a gerezdeket. Öntsük tele az üvegeket a páclével, tegyünk két kanál olajat rá és zárjuk le. Ezt a „befőttet” ki kell gőzölni. Követhetjük a hagyományos módot, amikor vállig vízbe állítjuk egy fazékban, és csendesen forraljuk 40 – 50 percig. Ha olyan sütőnk van, amit 90 fokra is beállíthatunk, egyszerűen tegyük be a tepsire állított üvegeket. A forró levegőben lassabban melegszik át, ezért legalább másfél, de inkább két órán át hőkezeljük.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos