Feketeribizli likőr

Kategória: Alkoholos italok

A feketeribizli nem csak az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, de a legaromásabb is. Érdemes Nagyanyáink nyomdokain haladva szörpöt, zselét és likőrt is készíteni belőle. A piros már megjelent a piacokon, hamarosan jön a fekete is.

A hozzávalókból 2,5 – 3 liternyi likőr lesz, attól függően, milyen erősre keverjük.

1 kg enyhén túlérett feketeribizli
1 l tisztaszesz
1 rúd vanília
diónyi friss gyömbér
egy kis citrom héja, esetleg narancshéj is
1 kis rúd fahéj
4 – 5 szem szegfűszeg
1 – 2 tok kardamom
kb. 30 dkg cukor

Öblítsük le a ribizlit és kézzel – szigorúan gumikesztyűben – kissé nyomkodjuk össze. Töltsük nagy uborkásüvegbe, majd öntsük rá az alkoholt. Szórjuk bele a fűszereket és csavarjuk rá a kupakot. Tegyük olyan helyre, ahol látjuk, és 2 -3 héten át, naponta rázzuk össze. Szűrjük át olyan pelenkán, konyharuhán, amit másra nem akarunk használni, mert úgy megfogja, hogy szinte reménytelen kimosni belőle a foltot. A leszűrt ribizlit tegyük vissza az üvegbe, és öntsünk rá 3 – 4 dl vizet. Hagyjuk egy napig, hogy kimossa belőle az alkoholt, majd szűrjük le és nyomkodjuk ki.

Kevés vízzel fűzzük sziruppá a cukrot és még azon melegében töltsük a likőrbe. Állítsuk egy hétre a kamrába, hogy kicsit érhessen, majd kóstoljuk meg. Ízlésünk szerint állítsuk be az erősségét, víz hozzáadásával, és az édességét, cukorsziruppal. Ne csináljuk ragacsosan édesre, inkább a gyümölcsösség domináljon, ne az édesség. A hígításával is óvatosan járjunk el. Ha nagyon kevés alkohol marad benne, a bele oldódott pektin és az illóolajok képesek kicsapódni és felhős zaccként lebegni benne. Ha ez mégis megtörtént, kávéfilteren szűrjük át.

Töltsük üvegekbe és érleljük tovább. Pár hét után már fogyasztható, de pár hónap elteltével sokkal harmonikusabb ízűvé válik.

Tisztaszesz híján semleges ízű pálinkával, pl. almapálinka, is megcsinálhatjuk, de azt nem hígíthatjuk. Ilyenkor a cukrot tegyük bele a leszűrt likőrbe, és pár napig rázogatva oldjuk fel. Ha szirupot főznénk, nagyon felhígulna, ami akár a megromlását is okozhatná.

Érdemes kipróbálni egy részéből a krémlikőrt is. Ehhez az erősebbre hagyott likőrbe jóféle, zsíros tejszínt kell tölteni. Nem csak azért érdekes az erősebb likőr, mert a tejszín hígítja, hanem azért is, mert a benne levő alkohol gátolja a megsavanyodásban.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: