Mikulás krampuszai – sütögetés gyerekekkel

Kategória: Sütemények

ordogfiokak-mikulasra-1a

A gyerekek nagyon szívesen jönnek a konyhába segíteni főzni, sütni. Érdemes ezt a lelkesedést kihasználni, kamaszodáskor nyomtalanul elmúlik.

Mikulásra külön program lehet figurális süteményt sütni. Haladókkal akár papír sablon alapján kivágott Mikulást is készíthetünk, kisebbekkel inkább csak az ördögfiókákat. Teljes átéléssel gyúrják, dagasztják, és díszítik ezt a kalácsot.

50 dkg liszt
8 dkg cukor
fél kocka élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj
3 tojás sárgája
vanília
1 csipet só
reszelt narancs- és/vagy citromhéj

mazsola, magok

Öntsük a lisztet a dagasztótálba, nyomjunk mélyedést a közepébe. Oldjuk fel a cukrot és az élesztőt a tejben, öntsük a lisztbe és húzzunk rá lisztet a kupac széléről. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk felfutni az élesztőt.

Negyed óra múlva adjuk hozzá a puha vajat, a tojás sárgákat, vaníliát és a reszelt héjat. Dagasszuk sima tésztává, és letakarva hagyjuk kelni egy órán át.

Lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk annyi adagra, ahány figurát csinálnunk belőle. Nyújtsuk oválisra a tésztát és vágjunk belőle téglalapot. Alulról vágjuk be a lába közét és hajtsuk szét terpeszállásba. A karokat is alakítsuk ki egy – egy vágással és hajtsuk el a törzstől. A leesett tésztadarabokból formázzunk pogácsát és illesszük a tetejére fejnek. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kellő távolságot hagyva köztük, hogy legyen helyük megkelni. Takarjuk le és kelesszük 20 – 25 percig.

Fűtsük be a sütőt 200 fokra. A megkelt figurákat kenjük át a tojásfehérjével és díszítsük ki mazsolával, magokkal. 20 – 25 perc alatt szép pirosra sül. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, közben visszatartva a gyerkőcöket.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: