Mini lekváros kiflik – első felvonás

Kategória: Sütemények

Nagyon finom lekváros kiflicskékkel állított haza minap a születésnapos. Ajándékba kapta valakitől, ezt az igazi nagymamás házi süteményt.

Nagyanyáink sütögettek ilyeneket a barátnőkkel tartott zsúrokra, ahol habos kakaó mellett kifliket majszolva csevegtek.

Abban nem vagyok biztos, hogy nem nagyobbra csinálták a kifliket, mert ez bizony egyetlen falatnyi, a szélessége mindössze 2-3 centi. Tisztelem is a kitartását annak, aki sütötte. Szerintem egy átlagos adag tésztából sok tucat ekkorka kiflit lehet tekerni.

Kétfelvonásos bejegyzés első része következik.

A kiflik alapján megpróbálom rekonstruálni a receptet, majd ha sikerül megszereznem a készítőtől, akkor azt is feltöltöm, hadd lássuk mennyire fogtam mellé.

10 dkg liszt
10 dkg keményítő
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
fahéj
kemény lekvár

vaníliás porcukor a beleforgatáshoz

Lehetőleg géppel gyúrassuk össze a tésztát, hogy a vaj nem olvadjon meg a kezünk melegétől. Amint összeállt formázzunk gombócot belőle és fóliába csomagolva tegyük néhány órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.

Vágjuk 3-4 részre, mindegyiket nyújtsuk kör alakúra, olyan 2-3 mm vékonyra. Vágjuk fel a köröket 8-12 cikkre. Mindegyik széles végére tegyünk egy kevés lekvárt és csavarjuk fel kiflicskékké. 180 fokos sütőben 10 12 perc alatt megsül. Amikor már nem forró, de még meleg, forgassuk vaníliás porcukorba.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos