Mini lekváros kiflik – első felvonás
Nagyon finom lekváros kiflicskékkel állított haza minap a születésnapos. Ajándékba kapta valakitől, ezt az igazi nagymamás házi süteményt.
Nagyanyáink sütögettek ilyeneket a barátnőkkel tartott zsúrokra, ahol habos kakaó mellett kifliket majszolva csevegtek.
Abban nem vagyok biztos, hogy nem nagyobbra csinálták a kifliket, mert ez bizony egyetlen falatnyi, a szélessége mindössze 2-3 centi. Tisztelem is a kitartását annak, aki sütötte. Szerintem egy átlagos adag tésztából sok tucat ekkorka kiflit lehet tekerni.
Kétfelvonásos bejegyzés első része következik.
A kiflik alapján megpróbálom rekonstruálni a receptet, majd ha sikerül megszereznem a készítőtől, akkor azt is feltöltöm, hadd lássuk mennyire fogtam mellé.
10 dkg liszt
10 dkg keményítő
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
fahéj
kemény lekvár
vaníliás porcukor a beleforgatáshoz
Lehetőleg géppel gyúrassuk össze a tésztát, hogy a vaj nem olvadjon meg a kezünk melegétől. Amint összeállt formázzunk gombócot belőle és fóliába csomagolva tegyük néhány órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.
Vágjuk 3-4 részre, mindegyiket nyújtsuk kör alakúra, olyan 2-3 mm vékonyra. Vágjuk fel a köröket 8-12 cikkre. Mindegyik széles végére tegyünk egy kevés lekvárt és csavarjuk fel kiflicskékké. 180 fokos sütőben 10 12 perc alatt megsül. Amikor már nem forró, de még meleg, forgassuk vaníliás porcukorba.