Mascarpones tésztájú diós kifli

Kategória: Sütés nélkül, Technikák - trükkök

dioskifli1Nagyon finom, könnyű tésztájú sütemény receptje. A hajtogatást el lehet hagyni, akkor is finom, de nem ilyen levelesen ropogós. Annak ellenére, hogy a hajtogatással együtt nem igazán villámsüti, lehet belőle frissen sült reggeli meglepetés.

25 dkg vaj
25 dkg mascarpone
2 ek cukor
30 dkg liszt
1 tojás

15 dkg dió
5 dkg (barna) cukor
fahéj

Kavarjunk simára 20 dkg vajat a cukorral és a mascarponeval, majd lassan gyúrjuk bele a lisztet. Vágjuk a tésztát 4 darabba, és ha nagyon lágy tegyük kicsit a hűtőbe. Nyújtsunk 4 egyforma lapot és kenjük meg a maradék 5 dkg, megolvasztott vajjal. Tegyük egymásra a lapokat és hajtsuk négyrét. Nyújtsuk téglalap alakúra és vágjuk 2-3 hosszú csíkra. A csíkok ne legyenek keskenyebbek egy kis arasznál. Fűrészfogasan vágjuk ezeket a csíkokat háromszögeké. Kenjük meg a tojás sárgájával (lehet pici tejjel / tejszínnel simára keverni) és szórjuk meg a szárazon összekevert töltelékkel. Igyekezzünk a tészta szélét szabadon hagyni, hogy kevésbé szóródjon ki belőle a töltelék. Csavarjuk kiflikké és kenjük meg a tojás fehérjével. 180 fokra előmelegített sütőben süssük, kb. 25 percig, amíg szép színe lesz.

Azért lehet belőle reggeli meglepetés, mert se élesztő, se sütőpor nincs benne. Így aztán nem kell kora hajnalban kelni, meg lehet csinálni a kifliket előző este, nyugodtan várnak sorukra a hűtőben. A jéghideg kifliket célszerű valamivel alacsonyabb hőfokon sütni, hogy legyen ideje a közepüknek is átsülni, mire megszínesednek. Amíg sül, lehet egy igazi kakaót főzni mellé, persze nem így.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos