Nagyanyáink klasszikusa a vaníliás kifli

Kategória: Aprósütemények

Kissé kiment a divatból manapság a vaníliás kifli, pedig valamikor erre is minden háziasszonynak megvolt a saját receptje.

Érdemes pedig elővenni, mert nem csak nagyon finom, sokáig eltartható sütit süthetünk, de remekül bevonhatjuk segédmunkásnak a körülöttünk sündörgő apró praclikat, akik élvezettel segítenek a formázásban.

Az egyes receptek és persze a kész kiflik finomsága között az alapanyagok adják a különbséget. Ez nem a spórolósabb, hadi-receptek sorába tartozik, viszont rendkívül omlós, nagyon finom. A hozzávalókból másfél kilónál is több lesz, ami garantáltan el fog fogyni, persze készülhet fele mennyiségből is.

50 dkg liszt
0,5 teáskanál sütőpor
6 tojás sárgája
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
40 dkg vaj
25 dkg hártyája nélkül darált mandula

15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Keverjük el a lisztet és a sütőport, majd tegyük a dagasztó tálba. Nyomjunk bele mélyedést és töltsük bele a tojás sárgákat, cukrot, sót vaníliás cukrot. Keverjük össze, majd szórjuk rá a kis darabkákra vágott, hideg vajat és a mandulát. Gyúrjunk sima tésztát belőle és fóliába csomagolva, legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.

Amikor kellően kipihente magát, csípjünk fél zsemlényi darabokat belőle, és tenyerünkkel hengergessük ujjnyi hurkákká. Vágjunk 5 – 6 cm hosszú darabokat belőle, még egyszer hengerítsük át, ekkor vékonyodik el a vége, majd kiflinek meghajlítva tegyük sütőpapírra. 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt világosra sül, nem kell megbarnuljon.

A porcukrot a vaníliás cukorral szitáljuk tányérba, és a még forró kifliket forgassuk meg benne. Óvatosan bánjunk vele, mert amíg forró, nagyon törékeny, ha viszont kihűlt, nem ragad rá a cukor. Jól záródó fémdobozban sokáig eláll, ha megfeledkezünk róla.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos