Mogyoróvajas csirkefalatok roston
Ez a mogyóróvajas tojás aprorpóján megemlített csirke receptje, aminek alapötletét Anyókától kaptam.
Egyforma méretűre vágott csirkemell darabokat enyhén sózzunk be. Alaposan keverjük el a páccal és jól záró dobozban vagy zacskóban, tegyük a hűtőbe. Hagyjuk ott legalább két órát, de az se baj, ha előző este előkészítjük. Tűzgyújtáskor tegyük ki a konyhaasztalra, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Hidegen sütve rosszabbul sül át, és nem olyan jó az íze és az állaga. Parázs fölött sütve az igaz, de serpenyőben, vagy a sütő rácsán is elkészíthető.
És akkor a pác, mert az a lényege. Keverjünk krémet 2 ek mogyoróvajból, 1 ek mustárból (lehet csípős is), 1 dl citrom és lime léből, 3 gerezd átnyomott fokhagymából, 2 ek reszelt hagymából, 0,5 dl konyakból vagy whiskey-ből. Fűszerezzük egy mokkáskanál sóval, 1/2 mk borssal, csipetnyi őrölt zellermaggal és egy teáskanálnyi finomra aprított, friss rozmaringgal.