Molekuláris daiquiri koktél

Kategória: Alkoholos italok, Technikák - trükkök

A nyár a ma ismét divatba jött koktélok szezonja is. Az egyik nagy klasszikus a daiquiri koktél, aminek alapja a rum, lime lé és a cukor. Nem kevésbé népszerű ennek az epres változata sem.

A molekuláris gasztronómia nevű irányzat az, ami különféle trükkökkel új formát, textúrát ad ismerős anyagoknak, ezzel emelve a dolgok élmény értékét. Ez a szerény édességnek kinéző kocka is meglepetést hordoz, hiszen a teljes koktél minden hozzávalója benne van. Nagy előnye, hogy nincs szükség hozzá speciálisan felszerelt, űrhajós konyhára, kevés eszközzel, pici kézügyességgel akárki meglepheti vele vendégeit.

A megadott mennyiségekből 2 dl ital lesz. Érdemes először kimérni, hogy a jégkocka formánk mennyi folyadékkal telik meg, és annak megfelelően módosítani a mennyiséget.

8 cl rum
4 cl citromlé
4 cl lime lé
2 teáskanál cukor
1,8 g agar-agar
néhány szem egyforma méretű eper

A citromlé, lime lé és cukor felét melegítsük meg és oldjuk fel benne az agar-agar felét. Amikor feloldódott, vegyük le a tűzhelyről és öntsük hozzá a rumot. Az eredeti recept fehér rummal készül, de a képen jól látható, hogy barnából is meg lehet csinálni. A fél epreket tegyük a szilikon formába és öntsünk mellé annyi levet, hogy épp felússzon az eper. Tegyük hűtőbe negyed órára, hogy megkocsonyásodjon. Így elérhetjük, hogy amikor tele töltjük a kockákat, nem úszik világgá az eper.

Amikor az eprek már bekocsonyásodtak, a hozzávalók másik feléből is készítsünk ugyanígy kocsonyát és töltsük tele a kockákat. Amikor ez is megszilárdult, óvatosan nyomjuk tányérra a koktél kockákat. Fólia alatt eláll egy napig is, közben többször is megismételhetjük az eljárást, ha nagyobb társaságot akarunk elkápráztatni vele. 3-4 kocka egy adag, amit menta vagy citromfű levéllel díszíthetünk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: