Nemzeti pecsenye – március 15-re

Kategória: Disznóhúsok, Szárnyasok, Technikák - trükkök

A közelgő nemzeti ünnep tiszteletére gondoltam egy olyan ételre, ami visszaadja zászlónk színeit.

Több ötletem is támadt, amik közül erre a húsételre esett a választásom. Igaz, hogy nem lehet kétszemélyes adagban elkészíteni, viszont a maradékot hidegtálra is tehetjük, annak is díszére válik. Azon túl, hogy mutatós, még finom és szinte zsírtalan is, nyugodtan kínálhatjuk diétázóknak is.

Részletesen, sok képpel mutatom be, hogy bárki rászánhassa magát.

A színeket ezek a zsenge zöldségek adják a látványhoz, nem mellesleg finomak és egészségesek is. A karotta beszerzése nem lehetetlen, a spárga már nem kapható bárhol. A zöld színhez ceruzababot is használhatunk, az fagyasztva is megvehető. A fehéret akár ki is hagyhatjuk, a zöldségek közét kitöltő csirkehús is fehér, így is meg lesz mindhárom színünk.

Ez a karaj fogja az egészet összetartani, meg minket jóllakatni. Aki olyan szerencsés, hogy a piaci hentese kicsontozza, és fel is nyitja a karajt, az bízza rá nyugodtan. Ezt így, kiklopfolva kaptam meg, itthon már csak sóznom és borzoznom kellett.

Vegyünk egy csirkemell filét is, az lesz a fehér színű töltelékünk. Vágjuk csíkokra és daráljuk le. Szórjunk rá sót, szegfűborsot és szerecsendió virágot, majd kevés hideg vízzel turmixoljuk sűrű péppé. Kenhető sűrűségű legyen, különben kifolyik, amíg töltjük a húst.

Kenjünk vékony réteget a karaj egyik felére, majd terítsünk rá a zöldségekből. Ismét egy réteg húspép, és ismét zöldségek. Amikor minden elfogyott, hajtsuk rá a karaj másik felét és szorosan simítsuk rá.

Nem kötelező, de érdemes pár szelet hajszálvékony bacon szalonnával beborítani, hogy sütés közben kevésbé száradjon ki.

Mivel száraz karajból és zsírtalan csirkemellből készül, nagyon oda kell figyelni, mert könnyű kiszárítani. Ilyen esetben nagyon hasznos az alacsony hőmérsékleten, lassan sütni. Ez azt jelenti, hogy kb. 80 fokos sütőbe tesszük, de ott legalább 4 – 5 órán át hagyjuk puhulni. Ez alatt tökéletesen átsül, viszont nem szárad ki, omlós és szaftos marad. Ezen a hőmérsékleten a folpacknak kutya baja se lesz, nyugodtan belecsomagolhatjuk a megtöltött pecsenyénket. A fólián belül saját gőzében puhul meg, a hosszú idő alatt remekül átjárják egymást az ízek.

Így néz ki, amikor elkészült. Amint kivesszük a sütőből, állítsuk az a legforróbbra, hogy legyen ideje felmelegedni. Ahhoz, hogy ne ilyen sápadtarcú legyen, meg kell pirítsuk rajta a szalonnát, vagy a hús külső felületét. Vágjuk fel a fólia burkot és fejtsük le a húsról. Öblítsük ki a tepsit, hogy minél kevesebb dolog tudjon odasülni, és tegyük rácsra a húst, így nem kell forgatni, körbe megpirul.  240 fokon, légkeveréssel, 10 – 12 perc alatt szépen megpirul. Eközben ne az órát figyeljük, hanem a színét.

 

%d blogger ezt szereti: