Ünnepi nugát likőr

Kategória: Alkoholos italok

Ezt a likőrt csak elkezdeni nehéz, aztán abbahagyni.

Utóbbi aligha szorul magyarázatra, a kezdés azonban igen. Nem lehet minden sarkon jó minőségű nugát masszát kapni, sőt kifejezetten vadászni kell rá. Cukrászokat ellátó cégeknél van, de csak nagy csomagolásban, amit két talicska aranyért adnak. Kis adagban láttam már a Nagycsarnok pincéjében, az Ázsiában. Már pedig érdemes áldozni a jóféle alapanyagra, mert döntően az határozza meg a likőr ízét.

5 dl tej
30 dkg cukor
3 dl tisztaszesz
15 dkg nugát massza
50 dkg keserűcsoki (min. 70 %)
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
2 tojás sárgája
3 dl tejszín

A tejet forrósítsuk meg a cukorral, fahéjjal és a hosszában felvágott vanília rúddal. elég ha gőzölög, nem kell rotyogjon. Tartsuk melegen, egész pici lángon 10 percig. Amikor elzártuk, szórjuk bele az összevágott nugátot és csokit, időnként megkeverve oldjuk fel.

A tojás sárgákat (amik pl. ebből maradtak ki), keverjük habosra 2 ek cukorral. Kanalanként töltsünk hozzá a forró tejből, és ha elkevertük, jöhet a következő. Amikor az összekevert dolgok kihűltek, keverjük hozzá a tejszínt és az alkoholt is. Teaszűrőn át töltsük üvegekbe. Ne tartsuk a hűtőben, mert annyira besűrűsödik, hogy nem tudjuk kitölteni az üvegből. Van benne annyi alkohol és cukor, hogy ne romoljon meg. Ideje úgy se lesz rá.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Ünnepi nugát likőr”


  1. joooooooo a likörÍrjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: