Nyaralóban konfitált császárhús
Milyen is az, amikor a lökött konyhás nyaral? Természetesen főz is időnként.
Első nap belebotlottam egy adag szép, bőrös libahájba, amit kisütöttem. Amikor ez a szép császár kínálta magát a pultban, már tudtam, hogy ebben a zsírba konfitálva tudom elkészíteni. Ráadásul mindezt meg tudtam csinálni a diófa alatt, hogy ne fűtsem a konyhát a hosszú idő alatt.
A húst átnéztem, hogy kell-e bármit is levágni róla, majd borssal, rozmaringgal majorannával bedörzsöltem. A konyha hűvösében hagytam állni egy órát. Bőrével lefelé akkora fazékba tettem, hogy épp csak elférjen benne, így a rátöltött libazsírt pont el is fedte. A fazékba tettem egy kis fej hagymát és néhány gerezd fokhagymát is. Alufóliával fedtem le, mert az jobban zár, mint egy fedő. 80 fokra kapcsolva a rezsót sok órán át hagytam izzadni. Amikor az ujjammal megnyomva éreztem, hogy a hús enged, bele tudnám nyomni az ujjamat, elkészültnek nyilvánítottam.
Bőrével lefelé tányérra tettem és folpackba csomagoltam. Egy másik tányért tettem a hűtőbe tolt hús tetejére és rápakoltam ezt-azt nehezéknek. Így lepréselve viszonylag egyenessé hűl a bőre.
Másnap bevagdaltam a bőrét, szép kockásra. Az épp megevésre szánt darabot levágtam, a húst megsóztam, és bőrével lefelé, pici zsírral megnedvesített serpenyőben ropogósra sütöttem.
Az előrejelzés szerint vasárnaptól elviselhetővé enyhül a hőség, így akár a befejező pirítást parázs fölött is végezhetjük. Savanykás, laza fröccsel kísérjük.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Ez brutálisan jól néz ki! ma nagyon el voltam havazva, de mostmár elnézek a nyelves sajtodig is!