Ököruszály vadasan

Kategória: Marhahúsok

okoruszaly-vadas2aJót mosolyogtam, amikor a vadas fődögélt és közben olvasom, hogy más is épp a marha farkát főzi. Úgy látszik az ősz közeledtével működni kezdenek az ősi ösztönök, kezdünk tartalmasabb ételekhez kedvet kapni. A vadasra is rengeteg recept van forgalomban, ez még egy a kupacra. A marha farok az ízületeknél késsel könnyen elvágható, nem szabad bárddal nekiesni mert csak szilánkokat fogunk köpködni evés közben. A hentesutánzatok voltak olyan kedvesek, hogy eleve felvágták, így még ezzel sem kellett idehaza foglalkoznom.

okoruszaly-vadas1aKevés zsiradékon  minden oldalárol megpirítottam a húsdarabokat és félretettem egy tányérra. Ebben az edényben megkaramellizáltam 1 ek cukrot, majd a félfőre vágott hagymát  dinszteltem meg rajta, végül rágyalultam a répát és azzal is pirítottam egy kicsit. A zellerből két szeletet vágtam, a gyökeret csak hasábokra vágtam, hogy ha nagyon fás lenne kidobhassam. Erre a zöldségágyra visszatettem a húst, felöntöttem ennyi vízzel, hogy szűken ellepje. Megsóztam, nyomtam bele egy gerezd fokhagymát, tettem bele két babérlevelet, három csík levágott citromhéjat, kaukkfüvet, borsot. Fedőt rá és pici lángon, hogy épp csak rotyogjon, főztem 3-4 órán át. Óránként ránéztem, megfordítottam a húsokat és folytattam a munkámat.

A megpuhult húsokat a lábosból kivéve kihorgászom a babérleveleket és a citromhéjat, ha nagyon fás, a gyökeret és a zellert is, bár most biztatóan néznek ki. Botmixerrel simára dolgozom a mártást, ha híg lenne egy kávéskanál keményítőt is bele lehet dolgozni. Ilyenkor kell a mártást még egyszer ízesíteni. Jót tesz neki egy kanál mustár, kis citromlé és egy nyomás szardellapaszta is. Klasszikusan zsemlegombóc a körete, most beérem egy szelet rozskenyérrel.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos