Padlizsán fűszeres bundában, kápia mártással
Ez annyira egyszerű és magától értetődő recept, hogy szinte szégyen bejegyzést írni róla. Amiért mégis rászánom magam, az két olyan zöldségféle párosítása, minek most van szezonja. A padlizsán, egyéb jó tulajdonságai mellett kitűnő húspótló. Ilyen formában még meghatározóan ragadozó személyek sem utasítják vissza.
A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk szeletekre és alaposan sózzuk meg. Hagyjuk állni legalább egy órát, az alatt a kieresztett levével kesernyéssége is csökken. Törölgessük szárazra és forgassuk a bundába. A lehető legegyszerűbb bundához szórjunk lisztet egy erősebb zacskóba, keverjünk el benne sót, őrölt borsot és rozmaringot. Apránként dobjuk bele a padlizsánszeleteket és alaposan rázzuk össze. Ha mindenhol bevonta vegyük ki, és rázzuk le a fölösleges lisztet. Teflon serpenyőben, kevés forró olajon süssük világosbarnára mindkét oldalát. Azon melegében, a paprikamártásba tunkolva tüntessük el jó étvággyal.