Pangasius filé grapefruitos mártással

Kategória: Halételek

Tartom magam szilárd elhatározásomhoz, folytatom a hűtőkievést.

Ennek megfelelően előkerült egy zacskó pangasius filé. Ez nagyon finom hal, de jelentős mennyiségű vizet is fagyasztanak hozzá, jégkéreg formájában. Így aztán nem lehet a szokásos módon kiolvasztani – borsozni és citromlével megcsepegtetni – mert annyi víz lesz alatta, hogy minden ízesítőt lemos, felhígít. Most támadt egy ötletem ami bevált. Forró vizet eresztettem a csapból és ezzel leolvasztottam a felületi jégréteget. A lecsöpögtetett filéket ezután már a szokott módon dobozba téve, a hűtőben hagytam kiolvadni. Végül alig volt alatta több lé, mint amit ráöntöttem.

1 zacskó halfilé (három személyre épp elég)
2 kis grapefruit
1 dl tejszín
diónyi hagyma
só, bors, szerecsendió virág, gyömbér, madras curry

A jégkérgétől megszabadított halfilékre daráljunk borsot és csurgassuk az egyik grapefruit kifacsart levét. A hűtőben hagyjuk, szép lassan kiolvadni.

A hagymát kockázzuk finomra és kevés olajon pároljuk üvegesre. Öntsük fel a másik grapefruit levével és azzal, amit a kiolvadt halfilékről letöltöttünk. Fűszerezzük meg és csendesen forralva puhítsuk meg a hagymát. A botmixerrel dolgozzuk simára, adjuk hozzá a tejszínt és azzal tovább turmixolva habosan krémes mártást kapunk. Kóstoljuk meg, ha nagyon savanyú volt a gyümölcs, egy kávéskanál cukorral egyensúlyozzuk ki.

A halfiléket papírtörlővel itassuk le és kevés olajon (még finomabb, ha a fele vaj) mindkét oldalán süssük meg. A filék vastagságától függően 5 – 6 perc elég is ehhez. A mártással kínáljuk, köretként egy saláta is megteszi, ha könnyű vacsorának szánjuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: