Paprikás húsgombóc, avagy a vén marha új élete – VKF XXIX.

Kategória: Disznóhúsok, Marhahúsok, Szárnyasok

paprikas-husgomboc

Kihasználva Max nagylelkű határidőmódosítását, és azt, hogy megoldódott a szerver újjáélesztése, sőt nagyjából helyreálltak a bejegyzéseim is, gyorsan felteszem még a főétel receptjét is.

Gondolom nem csak én jártam már úgy, hogy otthon jöttem rá, a szépnek látszó hús alighanem valami igen vén marhából származik. Ilyenkor vagy megy a levesbe, aztán búcsút intünk neki, vagy a darálót vesszük elő, és azzal tesszük rághatóvá. Természetesen nem csak kármentésként érdemes a receptet elővenni, mert finom az jó húsból is. Ugyanígy készíthető disznó vagy szárnyasok húsából is, bár marhából a legjobb ízű.

70 dkg marhahús
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
tejföl
só, bors, paprika, római kömény,

A húst kislukú tárcsával daráljuk le. Sózzuk meg és szórjunk bele kevés római köményt (ha nincs, megteszi a hazai is, de a római ad egy kis keleties illatot hozzá). Alaposan gyúrjuk össze a húst, amíg érezhetően ragacsossá válik. Formázzunk belőle diónyi gombócokat és kevés zsíron pirítsuk körbe mindegyiket. Szedjük ki, és a serpenyőben oldjuk fel a leragadt dolgokat a hagymával, miközben megpirítjuk. Szórjuk meg a paprikával, öntsük fel kevés vízzel, tegyük vissza a gombócokat és pároljuk csendes forralással 20 percig. Mivel a húst ledaráltuk, ennyi idő elég is ahhoz, hogy elkészüljön. A vége felé nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint tejfölözzük meg. Ha nagyon híg lenne a leve, keverjünk a tejfölbe kevés keményítőt.

Körítésként galuskát, krumplit kínálhatunk, de aki nagyon ki akar tenni magáért, gyúrjon krumplis tésztából apró gombóckákat és főzze ki sós vízben.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Paprikás húsgombóc, avagy a vén marha új élete – VKF XXIX.”


 1. szepyke says:

  Ilyenkor azt nem értem, hogy ezeket az öregecske példányokat hol a fenében tartják, hogy kiöregedve kerülnek vágóhídra?
  Az erdőben mászkálnak, és ha kitalálnak, akkor vágják le őket????

 2. jókaja says:

  Szerintem, amikor már végképp elapadt a tejük, akkor hasznosítják „friss húsnak” 🙁Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos