Nagyanyám gesztenye roládja, ami torta is

Kategória: Desszertek, Torták

fatorzs2aIsmét egy gyöngyszem Nagyanyám kézírásos szakácskönyvéből. Érdemes lenne egyszer magam készítette gesztenyepüréből megcsinálni, ég és föld a különbség. Sajnos munkában is 🙁

1 kg gesztenyét megfőzni és paszirozni, 15 dkg cukorból nagyon sűrű szirupot főzni, 5 – 8 dkg vaj, 1 – 2 kanál rum. Mindebből se nem kemény, se nem lágy masszát készíteni és gombócot csinálni belőle. Két vizes szalvéta között kinyújtani olyan hosszúra, mint a tál és egy ujjnyi vastagra.
Krém:
12 1/2 dkg vajat kikeverni habosra, 3 egész tojást 10 dkg vaníliás cukorral tűzön, vízben jó sűrűre verni, ha levesszük a tűzről tovább keverni, ezt a krémet a vajba tenni, ha puha kicsit fagyni hagyni. A tésztára kenni, roládszerűen csavarni. A tésztához nem kell kézzel nyúlni, ha ragad, késsel segíteni. A kész rolád tetejére egy cm mély vályút csinálunk ujjunkkal, azt kitöltjük eper jammel. 3 deci tejszínhabbal bevonjuk, villával végighúzzuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, pörkölt mandulával vagy csokoládéval meghintjük.

Eddig az eredeti recept, igyekeztem egyszerűsíteni. 4 tégla gesztenyemasszát hagytam kiolvadni hozzá, amibe beledolgoztam 10 dkg habosra kikevert vajat. Folpack között nyújtottam, ami egyszerűbb volt mint a nedves textília. A krémet 25 dkg vajból és 5 tojásból csináltam, mert kellett számolni a bevonatra is. Vol jó kemény málnazselé idehaza, egyszerűen rudacskákat vágtam és a krémmel megkent lap egyik éle mentén kiraktam vele, majd azt tekertem bele a közepébe. Ment a hűtőbe, hogy keményedjen, aztán a két levágott végéből lett az oldalágak csonkja. A krémmel megkenve megszitáltam pivi kakaóval és utána lehetett a kérgét megmintázni egy régimódi nagy villával, aminek van távolság a fogai között.

Mivel nincs benne egy deka liszt sem, ugye ez egy diétás sütemény? 😉

 

%d blogger ezt szereti: