Rakott fasírt – akadálymentes recept
Nemrég előkerült régebbi recept, amit a konyhalistára küldött egyik kedves levelezőtársunk. Azon kívül, hogy nagyon finom, annyira egyszerű az elkészítése, hogy Neki sem okozott gondot, pedig nem lát.
50 dkg darált hús
20 dkg fehérkenyér (zsemle)
2-3 tojás
3 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, kiskanálnyi pirospaprika
1 kg krumpli
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
A krumplit héjában főzzük meg és ha kicsit kihűlt, hámozzuk meg. A megpucolt hagymát vágjuk apró kockára és kevés olajon pirítsuk meg.
A húst tisztítsuk le és daráljuk meg. Az eredeti recept disznóhúsból van, de én jobb szeretem marhából, így egy darab nyakat daráltam le hozzá. A kenyeret áztassuk meg és kinyomkodva daráljuk hozzá a húshoz. Nem szeretem zsemlével készíteni a fasírtot, mert ha víz éri szinte feloldódik, nem marad semmi anyaga. Üssünk rá, méretétől függően 2-3 tojást, nyomjuk bele a fokhagymát és adjuk hozzá a pirított hagyma harmadát. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk bele a paprikát, majd alaposan gyúrjuk össze. Viszonylag lágy masszát kell kapjunk, hogy könnyen elteríthessük majd a tálban. Ha kemény lenne, kevés vizet, tejet gyúrhatunk bele.
Terítsünk egy réteget a kikent tepsi vagy tál aljába és vékonyan karikázzuk rá a krumplit. Sózzuk meg és locsoljuk meg a tejföllel. Érdemes a tejfölt kevés vízzel, tejjel felhígítani, hogy jobban a krumpli közé folyhasson. Nem fog elúszni a fasírtunk, a krumpli elég sok nedvességet képes felszívni.
A tetejére kerülő húsba reszeltem egy darab parmezánt, de más, pl. füstölt sajttal is biztos finom. Az eredeti recept szerint még karikákra vágott keménytojás is került volna a krumpli közé, de teljesen fölöslegesnek ítéltem.
Fedjük le a maradék hússal, kenjük meg a tetejét a felvert tojással és 180 fokos sütőben süssük 40-50 percig, hogy a tojástól szép piros legyen a teteje. Nagyon ne csodálkozzunk, ha a kérgesedő hús látványa és a sütőből kiszálló illatok hatására, házunk lakói éhes keselyűk módjára kezdenek körözni a sütő körül.