Pastelli a görög grillázs

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütés nélkül

Tradicionális görög édesség, ami szinte semmilyen ünnepről nem maradhatott el.

Mára már nagy mennyiségben gyártják iparilag is, itt – ott feltűnik a hazai boltok polcain is.

Mint oly sok mindent, ezt is nyugodtan megcsinálhatjuk odahaza, és meg fogunk lepődni mennyire nem bonyolult. Az eredeti recept csak szezámmagot tartalmazott, de érdemes kiegészíteni mandulával, dióval, földimogyoróval. A magok mellett a másik olyan hozzávaló, ami meghatározza az ízét, a méz. Érdemes nagyon illatos fajtát venni hozzá, még finomabbá teszi a kész édességet.

2 csésze szezámmag
1 csésze másféle mag
1 csésze cukor
1 csésze méz

A szezám magot egy lábosban kevergetve, szárazon pirítsuk sötét sárgára. Mielőtt elérné a tervezett színt, adjuk hozzá a többi magot is, hogy azok is pirulhassanak valamennyit. Öntsük félre egy tálba.

Tegyük a lábosba a mézet és a cukrot, majd közepes lángon kezdjük melegíteni. Amikor a cukor már felolvadt, egy tányér hideg vízbe cseppentsünk belőle. Akkor jó, amikor golyóvá áll össze, és a két ujjunkkal úgy tudjuk összenyomni, hogy nem ragad rá. Öntsük bele a pirított magokat, és addig keverjük, amíg egyenletesen bevonja a mézes cukor.

Öntsük sütőpapírra vagy szilikon lapra, és azon melegében nyújtsuk ki egy vizezett sodrófával, 1 – 1,5 cm vastagra. Hagyjuk hűlni, amikor már kézzel elbírjuk, éles késsel vágjuk kockákra. Csak teljes kihűlés és megszilárdulás után tördeljük szét a kockákat.

Nagyon sokáig eláll, ha elfelejtjük, hová tettük. Érdemes jól záró dobozban tartani, amibe néhány babérlevelet is tettünk. Hamarosan átveszi a különleges illatát. Bátran kísérletezhetünk más, illatos növényekkel is, pl. kakukkfűvel.

 

%d blogger ezt szereti: