Sütőtökös gyömbéres puszedlik – tojás nélkül
Azoknak ajánlom, akik valamiért nem ehetnek tojást, vagy nagyon sokáig akarják tárolni. Eltarthatóságának csak a benne levő zsiradékok (olaj, dió) avasodása szab határt, az pedig nem rövid idő, persze kezdeti szaftosságát hamar elveszti. Remek kísérője teának, kávénak, ha öregecske és kiszáradt – meg senki se látja – tunkolni is érdemes.
1 csésze barna cukor
1 csésze pürévé tört sült tök
2 csésze liszt
fél csésze olaj
1 csésze mazsola
fél csésze vagdalt dió
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
fél citrom héja
vanília, fahéj, szerecsendió, gyömbér, csipet só
Keverjük össze a száraz hozzávalókat. A tökpürét keverjük habosra a cukorral és az olajjal. Röviden keverjük bele a lisztet, épp csak csomómentesre. Teáskanállal rakjunk kupacokat a sütőpapírral bélelt tepsibe és 175 fokra előmelegített sütőben, 12 – 15 percig süssük.