Átlátszó paradicsomleves, bazsalikomgombóccal

Kategória: Levesbetétek, Levesek

alatszo-paradicsomleves-bazsalikomgombocMég bőséggel van a piacon paradicsom, lehet egy kicsit ünnepélyesebb levest is csinálni belőle. Messze nem akkora macera, mint aminek hinnénk első látásra. A főzést kezdjük a levesbetéttel, mert annak állnia kell egy ideig.

maréknyi bazsalikomlevél
3 tojás sárgája
3 dkg vaj
5 dkg szikkadt, de nem kemény kenyérbél
só, bors

A tojások sárgáját, a vajat és a bazsalikomleveleket a forgókésessel aprítsuk sima masszává. Fűszerezzük meg, és adjuk hozzá a kenyeret. Addig kevertessük, amíg a kenyeret is simára dolgozza benne. Ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még egy kicsi kenyeret, de csak tejfölsűrűségűre csináljuk, mert a pihentetés alatt sűrűbbé válik. Néhány órára tegyük a hűtőbe.

1,5 kg paradicsom
1 zeller zöldje
1 kis fej hagyma
1 kis petrezselyemgyökér
1 szál karotta
2 ágacska tárkony

A paradicsomot vágjuk össze és tegyük egy fazékba főni. Sózzuk meg, adjuk hozzá a többi belevalót és együtt főzzük fél órán át. Eleinte kevergessük, amíg a paradicsom ki nem adja a levét, nehogy leégjen. Amikor megfőtt, szűrjük le és hagyjuk kicsit lecsöpögni. A paradicsomhéjakat és az ízesítő zöldségeket dobjuk ki, a továbbiakban a lével foglalkozunk. Ha tudjuk a szita után egy ruhán is szűrjük át, óvatosan ki is nyomhatjuk a fennmaradt részből a paradicsom levét. A 3 tojás fehérjét kicsit verjük fel, de csak félig, nem kemény habbá. Ezt a laza habot keverjük el a szűrés közben langyossá hűlt levesben. Tegyük fel melegedni és nézzük, mikor ugrik össze a fehérje. A kicsapódó tojásfehérje magába zárja a levet zavarossá tevő apró paradicsomrostokat, és végül a leves tetején úszik. Még egyszer szűrjük át egy kendőn a levest.

Vizes kézzel formázzunk golyókat a megszilárdult gombóc masszából és forró, de nem zubogva rotyogó sós vízben főzzük ki. Tegyünk a tányérokba néhány gombócot és merjük rá a forró paradicsomlevest.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: