Rösti, magyarán krumpli lepény
Ilyen néven svájci eredetűnek ismerjük, de kisebb-nagyobb eltéréssel mindenütt ismerik a receptet, ahol krumpli terem. A hagyományos konyha tipikus étele, amennyiben minden maradékot is fel lehet használni hozzá, és nagyon változatosan készíthető. Alapvetően két fő vonulata van, a nyers krumpliból készülő és a főttből. Utóbbi a megmaradt főtt krumpli hasznosításának jó példája. Az alap recept rengeteg módon bővíthető fűszerezéssel, kiegészítőkkel, pl. bele reszelt hagymával, zöldségekkel, apróra vágott maradék sült hússal, stb. Fogyasztható köretként, önálló fogásként, de hallottam már édes változatról is. Én ma a lehető legegyszerűbben csináltam.
A meghámozott krumplikat a reszelő durva oldalán lereszeltem (persze most is az ujjaimmal együtt). A krumplit megsóztam, megborsoztam és alaposan összekevertem. Ma volt egy kis maradék fűszeres zsír a serpenyőben, abban sütöttem. A legkevesebb zsiradékkal úgy süthető, ahogy a palacsinta: pici olajat bele kell keverni, és teflon serpenyőben sütni. Elegyengettem a serpenyőben, meg is nyomkodtam kissé, majd az első oldalát fedő alatt sütöttem, jó közepes lángon. Amikor az illatán éreztem, hogy pirul az alja, egy lapos tányért borítottam rá, és abban fordítottam bele a lepényt, majd arról csúsztattam vissza a másik oldalára. Innentől már fedő nélkül sült tovább, hogy az egyszer már ropogósra sült oldala meg nem puhuljon a gőzben. Újabb kb. 10 percig sült és kész is volt.