Rozé kacsamell krumplipürével
4 fél kacsamell
só
bors
a krumplipüréhez:
1 kg sütni való krumpli
2-3 dl tej
4-5 dkg vaj
só
őrölt szerecsendió(virág)
Megtisztítjuk meg a húst, leöblítjük és szárazra töröljük. Éles késsel bevagdossuk a bőrét, de a húsba nem vágunk bele. Sóval és borssal bedörzsöljük és egy órán át, letakarva állni hagyjuk a konyhaasztalon.
A krumplit megmossuk és sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult leöntjük a vizet róla és hideg vízzel öntjük fel. Amint foghatóra hűlt, meghámozzuk és a krumplinyomóval áttörjük. Megszórjuk sóval, szerecsendióval és beletesszük a vajat, ami a forró krumpliban megolvad. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy habverővel könnyű pürévé keverhessük. Akkor jó, ha a kanálról alig akar lefolyni, de már nem ragad. Melegen tarjuk, amihez célszerű betenni a 80 fokra melegített sütőbe.
A húst szárazon felforrósított serpenyőbe tesszük, a bőrős felével lefelé. 3-4 percig pirítjuk, hogy a bőre szépen megsüljön és a zsírja kiolvadjon. Ezután megfordítjuk, de a húsos oldalán már csak 2-3 percig sütjük. Azon frissiben felszeleteljük és a tányérra szedett krumplipüré mellé tesszük.
Az igazán zsenge kacsamell (fél) darabja nem több 20-25 dekánál, ilyet keressünk frissen sütéshez.