Sajtos fokhagymás felvágott házilag – húsból

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

sajtos_fokhagymas1

A képen nem látszik igazán jól, de ez nem parizer finomságúra pépesített felvágott, hanem darabos. A többi házi felvágotthoz hasonlóan egyetlen adalékanyag van benne, a nitrites pácsó. Ez is csak a gusztusos színe kedvéért, az ízét nem befolyásolja. Kell majd egy forma, amiben hőkezeljük. Ez nem kötelezően sonkaprés, lehet őzgerinc, gyümölcskenyér, vagy bármilyen forma. Még egy “kellék” szükséges hozzá, egy nagyon alacsony hőfokra beállítható sütő. Villanysütővel könnyebb a dolgunk, mert az többnyire hőfokra állítható, de egy sütőhőmérővel kiegészített gázsütővel is dolgozhatunk, legfeljebb egy fakanál nyelével ki kell támasszuk az ajtaját, ha túl meleg lenne a takarékláng. A mennyiséget 1 kg felvágotthoz adom meg, osztani, szorozni úgyis mindenki tud.

70 dkg disznó színhús
15 dkg (zsír)szalonna
15 dkg sajt (ementáli, gouda vagy hasonló)
2 dkg pácsó (kb. 4 gramm/kg nátrium-nitrit tartalommal)
fehérbors, gyömbér, szerecsendió virág, fokhagyma

Lehetőleg nagylukú tárcsán daráljuk le a húst és külön a szalonnát. A sajtot vágjuk 5 mm körüli kockákra. Ha van géppel gyúrjuk össze a húst a fűszerekkel. Pár perc gyúrás után látni fogjuk, hogy a massza ragacsossá vált. Ekkor keverjük bele a szalonnát és a sajtkockákat. Törekedjünk arra, hogy az összes alapanyag hideg legyen és a kezünkkel se melegítsük meg. Béleljük ki a formát folpackkal és nyomkodjuk bele a masszát. Igyekezzünk minden légbuborékot kinyomni belőle. Szorosan csomagoljuk bele a formából kilógó fóliába, és terheljük le valamivel. Erre a konzervdobozoktól a féltégláig bármit használhatunk, amit a konyhánk környékén fellelünk. Nem muszáj lenyomatni, de akkor a kész felvágott lazább, törősebb lesz, kicsit nehezebb szeletelni. Tegyük bele egy tepsibe – nehogy nagytakarítást kelljen tartani, ha levet ereszt – és azzal együtt a sütőbe. Állítsuk be a sütőt 75 fokra és hagyjuk benne 2 órán át. Hagyjuk kihűlni és éjszakára tegyük a hűtőbe, utána szépen szeletelhető.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Sajtos fokhagymás felvágott házilag – húsból”


 1. Felvégott húsból????? Ez eleve két, egymást kizáró fogalom! :))

 2. ChefViki says:

  Azt hittem, valami sci-fi novella 🙂

  Kérdésem: meddig áll el hűtőben? Lévén csak ketten lennénk rá!

 3. jókaja says:

  Hűtője válogatja! A miénkben legalább egy hétig, de fagyasztható is. Célszerű szeletben, mert kiolvadás után kicsit törősebbé válik, nehezebb lenne akkor szeletelni.

 4. Allia says:

  A folpack (az átlátszó, nem a csillogó ugye? ) tényleg kibírja a hőkezelést? Ha igen, hány fokig használható? Előre is köszi a választ, addig is csak ámulok, és bámulok a házi felvágottak receptjei között…

 5. jókaja says:

  Igen, az átlátszó, frissentartó fólia, az a nagyon vékony, tapadós fajta. Ahol a víz forr és gőzölög, a 100 – 120 fokot azt kibírja.

 6. csaba says:

  Üdvözletem…lehet forma heljett műbélbe tölteni és vizben főzni-abálni…kösziÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: