Sajtos pulykatekercs – esküvői hidegtálra
Előkerült egy beszélgetés során, hogy sok évvel ezelőtt esküvői hidegtálakat kellett csináljak, 130 vendég számára. Készült ott sok minden, csak a húsokat számba véve citromos és apró golyó fasírt, csabai karaj, szerelmetes húspástétom és persze ez a pulykatekercs.
Akkortájt még kölcsönkért fényképezőgéppel készültek a fotók, olyanok is. Amúgy is még valahol 1-2 megapixel környékén járt a technika.
Mennyiségeket nem írok, hiszen ekkora tételben ritkán készül, meg amúgy sem emlékszem már.
Főtt, füstölt tarját és füstölt sajtot vékony szeletekre vágva készítettem elő.
A pulykamellet úgy vágtam fel, hogy minél nagyobb szeletekre lehessen kinyitni.
A szeleteket deszkára fektetve óvatosan, nehogy szanaszét szakadjon, kiklopfoltam.
A szeleteket megszórtam szerecsendióval, kakukkfűvel és rozmaringgal, majd óvatosan sóztam meg, nehogy a sajttól és sonkától túl sós legyen.
A szeleteket beborítottam sonkával és sajttal.
Az így megrakott hússzeleteket szorosan összecsavartam. Ha lazán hagyja az ember, a sajt nem ragasztja össze és szeleteléskor elemeire hullik szét.
Mindegyik tekercset több réteg folpackba csavartam, a végeit is gondosan bebugyolálva.
Az elkészült tekercsekkel telepakoltam egy tepsit, majd a megszakadás határán betoltam a sütőbe. Nem mértem, de olyan 8-10 kg körül lehetett.
A sütőt légkeveréssel együtt 80 fokra állítva 2 – 2,5 órán át aszaltam. Volt olyan mázlim, hogy a befért a tepsi a hűtőbe, nem kellett a kihűlt tekercseket tálcára átszedni.
Tálaláskor lebontottam a fóliát, elemlegettem a pulykatenyésztőket, mert még ilyen kíméletesen készítve is eresztett levet bőséggel, majd éles késsel lehetett szeletelni és a tálakra pakolni.
Azért azt is érdemes lett volna számolni, hány kört nyomott le a mosogatógép, mire a kölcsönzőbe visszavihettük az étkészletet.