Savanyú a szőlő, avagy a fűszeres szőlőzselé

Kategória: Befőzés, Krémek

Idén sajnos ez nem átvitt értelemben használatos, a megtermett, ha épp le nem rothadt, szőlő sikerült igen savanyúra.

Egyik kedvenc szőlőmből, az otellóból láttam szép fürtöket a piacon, gyorsan vettem is egy zacskónyit. Itthon kellett rájöjjek, hogy szépségével nem arányos finomsága. A jellegzetes aromája megvolt ugyan, de – a borbírálók dumájával szólva – karakteres savgerinccel rendelkezett. Kárba veszni mégse hagyhattam, kerestem valami gyors hasznosítási módot hozzá.

A megmosott szőlőt leszemeztem és egy láboskába téve kicsit megnyomta, hogy kieresszen annyi levet, amitől nem ég le, ha melegíteni kezdem. Óvatosan felforraltam és fedő alatt, lassan rotyogtattam, amíg a héja is puhább lett. Nem volt fél óra, de nem mértem pontosan.

Kicsi hűlni hagytam, majd a fémhálós levesszűrőbe töltve a levét felfogtam, a többit pedig egy kanál hátával átnyomogattam a szűrőn. Az így átpasszírozott szőlőpéphez adtam néhány evőkanálnyi cukrot, kevés őrölt kardamomot és egy löttyintésnyi vanília kivonatot.

Ebből így még csak sűrűbb szőlőlé lett volna, valamivel zselésíteni kellett. Annyi cukrot nem akartam beletenni, hogy attól álljon meg, egy egész zacskó zselésítőt meg minek bontottam volna ki? Végül egy kávéskanál agar-agar port kevertem bele és azzal forraltam fel.

Kihűlés után az üveget a hűtőbe tettem, mert nem áll el, ami nem gond, hiszen el fog fogyni hamarosan.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Savanyú a szőlő, avagy a fűszeres szőlőzselé”


 1. Szia !
  Szeretnék egy díjat tovább adni Neked a csodálatos blogodért ! Nézz be ide hozzám !
  http://tucsokbogar.blogspot.com/2010/10/hivatalosan-is-kreativ-lettem.html
  Nagyon szép napot kívánok !
  TücsökBogár

  ( mert ugyan nem kommentellek , de figyellek ám )

 2. Szilvi says:

  Ezt más szőlőből is meg lehet csinálni?
  A levesszűrő helyett lehet esetleg az általad a csipkebogyólekvárnál leírt Flottelottét használni?
  Annyira jó ez a szó! Flottelotte. Nem tudom jelent-e valamit, de azóta, hogy olvastam a csipkebogyólekvárnál, néha így hívom a kislányom. Amikor olyan Flottelotte!

 3. jókaja says:

  Bármilyen, markáns ízű szőlőből meg lehet csinálni, persze mindegyik más lesz.
  Az a tekerős passzírozó tökéletesen használható, csak azért nem vettem elő, mert olyan keveset csináltam, hogy lusta voltam elmosogatni. 😉
  Flotte Lotte a német márkaneve, ami egy női fantázianév. Annyit tesz, mint Fürge Lotti – nem tudom a kettő közül melyik. 😉Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos